Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Karácsony Gergelyt miniszterelnök-jelöltté választották

2017.04.30. 15:13

A Párbeszéd Karácsony Gergelyt, a párt társelnökét, Zugló polgármesterét javasolja Magyarország miniszterelnökének, értesült az Index.

A párt a hétvégén tartotta a tisztújítását, ahol ezúttal nemcsak új elnökséget választottak, hanem a 2018-ra készülve kormányfőjelöltet is választottak a küldöttek.

Habár a Párbeszéd a legújabb kutatások szerint eltűnt a térképről, a legfrissebb adatgyűjtésnél több cég is nulla százalékon mérte, mégis azt sugallja, hogy kormányzásra készül. A pártban, úgy tudjuk, azért vetődött fel, hogy miniszterelnök-jelöltet választanak, hogy legyen egy központi kampányarc, aki esetleg feljebb tudja tornázni a párt népszerűségét. Már el is indult a "Karácsony Gergelyt miniszterelnöknek" oldal.

Karácsony a jelölése után a párt Facebook-oldalán is közvetített beszédében azt mondta, "pokoli egy év" következik, amelynek végén több mint kormányváltásra lesz szükség. Sajnálkozását fejezte ki, hogy nem valósult meg a baloldali pártok jelöltjei között előválasztás, de továbbra is fontosnak tartja az ellenzéki együttműködést. Karácsony azt mondta

nem hiszek a vezérkultuszban, nem hiszek a Messiásokban.

Karácsony nem akar senkinek üzengetni, hanem párbeszédet akar. Ezért a párt együtt akar működni azokkal a pártokkal, amelyek "a jövőről szeretnének beszélni", hogy milyen legyen a "közös ország".

Késsel nem  lesz összefogás

Azokra a pártokra gondol, amelyek "nem az Orbán-kormány múltját szeretnék alternatívának", de nem nevezte meg, konkrétan melyik pártokra céloz. De hangsúlyozta, hogy az együttműködést nem úgy képzeli, hogy "kést vágunk egymás hátába, és elnevezzük összefogásnak".

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: senkinek nem fogja azt mondani, hogy jöjjön utána, ehelyett azt kéri majd, hogy hallgassák meg, amit kínál. A jó politikai soha nem egy emberről, hanem mindig a közösségekről szól - hangsúlyozta. "Aki ultimátumban tud csak fogalmazni és az erőszak a vezető politikai elve, az nem méltó arra, hogy ezt az országot újra vezesse" - jelentette ki.

Karácsony bízik abban, hogy a velük együttműködők képesek belátni, hogy "talán több a párt, mint a szavazó ezen az oldalon". Igaz, azt nem tette hozzá, hogy a mai párbeszédesek először az LMP-ből, majd az Együtt-PM szövetségből váltak ki.

Bármi is történik, Európa

A párt társelnököket is választott: Karácsony mellett Szabó Tímea parlamenti képviselő vezeti továbbra is a pártot a kampányban.

A másik társelnök, Szabó Tímea beszédében kijelentette, bármi is történik, Európához akarnak tartozni. A mostani kormány szemrebbenés nélkül átgázol a hajléktalanokon, a romákon, a rokkantakon, a diákokon, egyik napról a másikra bezárathatja a Népszabadságot vagy egy egyetemet és eltiporhatja a szociális és civil szervezeteket - jelentette ki.

A Párbeszéd olyan országot akar építeni, ahol az emberek békében tudnak élni, boldogulnak, nem kell mindennap szoronganiuk, hogy van-e mit enniük a gyerekeknek, aki beteg lesz, arról gondoskodnak, a dolgozókat pedig megbecsüli az állam - közölte.

A taggyűlés döntött a héttagú elnökség további öt tagjáról is, a testületbe Hegyesi Beátát, Szabó Zsoltot, V. Naszályi Mártát, Erőss Gábort és Béres Andrást választották be Szabó Tímea és Karácsony Gergely mellé.