Tarlós-sávot festett az Együtt a buszsáv helyére

2017.04.30. 09:48

Vasárnap reggel akciózott az Együtt néhány politikusa Óbudán, többek között Juhász Péter és Szigetvári Viktor, írja a Hvg.hu. A Császár–Komjádi Sportuszoda előtt, ahol a BKK megszüntette a buszsávot, és eltüntette annak nyomait (kimarták a Busz-feliratot az aszfaltból), az Együtt politikusai most felfestették, hogy Tarlós-sáv. Azt mondják azért, hogy felhívják mindenki figyelmét egy rossz döntésre, és annak elkövetőjére.

Az Együtt politikusai szerint az, hogy Tarlós buszsávokat szüntet meg, illetve a nagykörúti villamosbarát lámpaprogramot eltörli, tehát az autósok érdekeit fontosabbnak tartja a tömegközlekedésnél, tönkreteszi Budapest közlekedését. Ezzel párhuzamosan ráadásul a P+R parkolók fejlesztésére szinte alig költ.

„Nagy tempóban lépked vissza Budapest az időben: a BKK mai közleménye szerint a "forgalom segítése" érdekében megszűnik a buszsáv a Komjádi Béla uszoda előtti szakaszon, a Zsigmond tér és az Üstökös utca között, az Árpád fejedelem útján" - írta ki kb. 10 napja Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a BKK volt vezérigazgatója.

Vitézy szerint a főváros és a BKK és ezzel tömegközlekedők ezreinek életét nehezíti meg és jelentősen lelassítja az itt közlekedő buszokat. Az autósokon csak szavakban segít ez, valójában látszatintézkedés: a Margit hídon ezután se tud több autó átjutni, mint ma. Mivel a szűk keresztmetszet nem ezen az útszakaszon van, a buszsáv megszüntetésével az autósok menetideje nem fog csökkenni, mindössze kicsit beljebb lesz a dugó - mostantól viszont az óbudai lakótelepek felől a metróhoz tartó 9-es és 109-es buszok is állhatnak majd benne utasokkal tele.

A BKK közleményben magyarázta a döntés okát, illetve, hogy ezzel nincs semmi gond. Azt írták, a szélső forgalmi sávot mostantól az autóbuszokon és a kerékpárosokon kívül az Üstökös utca–Török utca–Margit körút útvonal felé jobbra kanyarodó járművek is használhatják. Ezáltal a Margit körút felé tartó forgalom már a Zsigmond tértől igénybe veheti a jobb szélső sávot.