Az ország több pontján tarol a jég

2017.05.03. 19:59

Ahogy az előrejelzések alapján számítani lehetett, az ország több pontján is jégeső pusztított. Korábban mi is cikkeztünk arról, hogy OMSZ heves zivatarok és felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki szerdára a keleti országrészre.

Az év legelső magyar tornádója a Tolna és Baranya megye határán fekvő Bátán csapott le a délutáni órákban, majd néhány órával később Jászboldogháza mellett is sikerült lefotózni egy felhőtölcsért. Az ország középső és keleti részein számos járásban jelenleg is elsőfokú riasztás van érvényben

Bátai tornádó

** Sükösdi Dániel videója a bátai tornádóról, köszönjük!

Közzétette: Időkép – 2017. május 3.

Közben a lezúdult csapadék miatt több Pest megyei településen is riasztani kellett a tűzoltókat. A Katasztrófavédelem honlapja szerint:

  • Taksonyban, a Hunyadi utca egyik épületének alagsorából szivattyúzzák a délegyházai önkéntes tűzoltók a mintegy hatvan centiméter magasan álló esővizet,
  • Mogyoródon, a Gödöllői úton egy családi házat, valamint a hozzá tartozó garázst és pincét veszélyezteti a víz, de az utcában több családi háznál is szükség van az összegyűlt csapadékvíz eltávolítására,
  • a Gödöllői úton hömpölygő víz miatt az érintett útszakaszon csak az egyik forgalmi sávban közlekedhetnek a járművek, itt a műszaki mentést a gödöllői hivatásos tűzoltók végzik.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint szerda estig húsz komolyabb bejelentéshez riasztották a tűzoltókat csak Pest megyében. Nagykáta és Tápiószentmárton térségét jégeső sújtotta, Dunavarsányban, Szigetszentmiklóson, Taksonyban a lezúduló esővíz okozott problémákat, Dunaharasztiban, az Ady Endre úti aluljáróban két gépjármű akadt el az egyméteres vízben, egy mogyoródi pincében pedig kétméteres vízhez riasztották a tűzoltókat, írja az MTI.

Az előrejelzés szerint csütörtökön is többfelé számíthatunk záporok, az Alföldön helyenként zivatarok kialakulására, néhol pedig felhőszakadás, jégeső is lehet. Nyugaton, délnyugaton maradhat szárazabb az idő. Mérsékelt, esetleg élénk lesz a délies szél, csak a zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos széllökések, délután pedig 19-24 fok várható.

Pénteken is többfelé kell számítani záporok, illetve helyenként zivatarok kialakulására, de valószínűleg hétvégén is szükség lesz az esernyőkre, az ország több pontján alakulhat ki zápor, eső vagy zivatar, időnként pedig élénk, zivatarok környezetében erős légmozgásra lehet számítani. 

Ön is látta? Van fotója, vagy videója?
Küldje el nekünk!