Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Nézőpont: Tízből négy magyar nem tudja, hogy Áder a köztársasági elnök

2017.05.03. 14:47 Módosítva: 2017.05.03. 17:35

A kormányközeli Nézőpont Intézet egy héttel aCEU-törvénnyel kapcsolatoskormányellenes tüntetések hete után telefonos közvélemény-kutatást végzett 1000 fő körében. A tanulmánynak a „Beiktatás előtt: A CEU-ügy ellenére is támogatják a magyarok Áder János újrázását” címet adták.

A Nézőpont kérdései nem voltak manipulatívan megfogalmazva. Bár a tanulmány nem mutat meg tendenciákat, ezt maguk is megtehetjük, hisz a Nézőpont rendszeresen jelentet meg Áderrel kapcsolatos felméréseket.

Egy januárban megjelent felmérés szerint a felnőttek 90%-a ismerte az államfő személyét, és 63% tartotta elfogadhatónak, hogy újraválasszák. Márciusban a megkérdezettek 73%-a elégedett volt a munkájával, 19% pedig elégedetlen.

Úgy tűnik, a mostani kutatás célja a beiktatás legitimálása lett volna, hiszen ritka, hogy egy elnökben az újraválasztása és a beiktatás között meging a bizalom. A felmérés április 25-27. között, az újraválasztás után készült. Ádert május 8-án, jövő hétfőn fogják beiktatni.

Az áprilisi felmérés alapján ezer megkérdezettből

  • 64% tudja, hogy Áder János a magyar államfő, 30% nem tudja, vagy nem válaszolt. Ehhez képest márciusban csak 56% tudta megnevezni, míg januárban a megkérdezettek 90%-a ismerte válaszolta azt, hogy "ismeri Áder János személyét", írta a Nézőpont.
  • Most 55% elégedett a köztársasági elnök munkájával, ami a korábbihoz képest 18 pontos romlás.
  • Ezzel szemben a megkérdezettek harmada volt elégedetlen, ami a korábbihoz képest 11%-os növekedés
  • És hogy jó döntés volt-e Áder újraválasztása? 48% szerint igen, 28% százalék szerint nem. Ehhez képest januárban még 63% tartotta elfogadhatónak az elnök újrázását.

Tehát összesítve:

A Nézőpont adatai szerint március és április között 18%-ot zuhant az államfő népszerűsége, és közel duplájára nőtt azoknak a száma, akik elégedetlenek Áder munkájával.

Ennek okaként a Nézőpont a CEU-törvény aláírását nevezte meg, ami felmérésük alapján főleg a baloldali szimpatizánsok körében volt népszerűtlen döntés.

Pártpreferencia szempontjából az Ádert ismerők közül

  • a baloldali szavazók 65%-a elégedetlen Áder munkájával (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok).
  • A Jobbik-szavazók között egyenlő az elégedetlenek és az elégedettek aránya (36-36%),
  • És hasonló a helyzet (40-37%) azok között is, akik nem mondták meg, vagy nem tudják, kire szavaznak majd.
  • Az újraválasztással kapcsolatban az MSZP-szavazók voltak a legmegosztottabbak, ugyanannyian (44-44%) tartották ezt jó döntésnek, mint ahánynak rossznak.