Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Súlyosan károsította az illegális autóverseny a szedresi Ős-Sárvíz környékét

2017.05.03. 10:29 Módosítva: 2017-05-04 15:19:00

Április 29-én engedély nélküli terepautós rendezvényt szervezetek  az országosan védett Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Szedresi Ős-Sárvíz részén - közölte a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság. Több mint 50 terepjáróval végighajtottak több Natura 2000-es területen, ahol gyepeken, holtágakon, vízfolyásokon autóztak át.

A védett területeken nyomvályúk keletkeztek, a terepjárók felszaggatták növényzetet, ezáltal gyomosodás kialakulására alkalmas területeket hoztak létre, holtágak, vízfolyások mederalját roncsolták, illetve megváltoztatták azt, valamint vízi növényzetet pusztítottak el - sorolta a nemzeti park közleménye a károkat.

Úgy tudjuk, a károkat a General Tire Trophy rendezvénye okozhatta, ők tartottak ekkor versenyt ezen a környéken. Ezen a videón valószínűleg pont egy holtág mederalját roncsolja szét a versenyző. Ez a kép is a versenyen készült:

18194795 1425314724178545 4936598637603080998 n tak tak
Fotó: Facebook

Egy természetvédelmi szakértő szerint nemcsak az élőhelykárosítás okozott gondot, de a verseny nyomvonala érintette a réti sas védőzónáját is. Most van a költési, fiókanevelési időszak, ilyenkor nagyon oda kell figyelni, nem szabad zavarni a sasokat, mert a zavarás akár a fiókák életébe is kerülhet. Amíg a rendkívül nagy zaj miatt nem mer visszamenni a szülő a fészekre, kihűlhet a tojás, vagy annyira idegesek lesznek a madarak, hogy túl sokáig magukra hagyják a fiókákat. 

A másik nagy probléma a gyepek feltörése: az Ős-sárvíz mellett nedves, gyepes rétek vannak, és a rombolás a holtágmaradványok medrét is érintette. Ahol elpusztítják az ősi élővilágot, tájidegen növényfajok jelennek meg, és elnyomhatják az őshonos állományt. Azért nagyon fontos a védelmük, mert itt csak foltokban találhatóak meg azok a rétek, amik régen jellemezték a holtágakat, ezek mind a szántók közé ékelődnek be.

Tilos az autózás

A védett természeti területeken szakterületi jogszabályok alapján tilos, illetve engedélyhez kötött a járművel történő közlekedés. A Natura 2000 hálózatba tartozó területeken is engedélyköteles a technikai jellegű sporttevékenység folytatása.

A nemzeti park feljelentést tett a rendőrség és a Kormányhivatal felé.

Védett természeti területen járművel közlekedni az arra külön kijelölt utak kivételével csak a természetvédelmi hatóság, a területileg illetékes kormányhivatal engedélyével szabad. Aki a természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött tevékenységet engedély nélkül végez természetvédelmi bírságot köteles fizetni. A természetvédelmi bírság nem mentesít a büntetőjogi és a kártérítési felelősség alól. A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kktv.) alapján az objektív felelősség elve érvényesül a védett természeti területen gépjárművel engedély nélkül történő közlekedés, valamint az engedélyezett közlekedési útról való letérés tényállásokra is. Itt található a pontos szabályozás.

A General Tire reakciója

Cikkünk megjelenése után a General Tire a következő közleményt küldte el nekünk:

"A General Tire forgalmazója a természeti értékek és a környezet megóvása iránt mélyen elkötelezett, ezért megdöbbenéssel és sajnálattal értesült a márka által támogatott autós rendezvényt ért vádakról, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által tett feljelentésről.

A General Tire forgalmazója kizárólag mint szponzor jelent meg az eseményen, a szervezésben semmilyen módon nem vett részt, jóhiszeműen megbízva a szervezők hozzáértésében. A General Tire bízik abban, hogy a történteket alaposan és megnyugtató módon kivizsgálják. A márka forgalmazója a vizsgálat lezárultát követően dönt a szervezőkkel való együttműködés folytatásáról vagy megszüntetéséről."