Elvették a telefonját, aztán kidobták a Fidesz konzultációs fórumáról a 444 tudósítóját

2017.05.05. 16:31 Módosítva: 2017.05.05. 20:22

A 444.hu videóriportot akart készíteni a Fidesz nemzeti konzultációs országjárásának budapesti állomásáról. Az eseménysorozatot múlt héten jelentették be, 120-130 helyszínen tartanak nyilvános fórumokat.

A 444 videósa, Halász Júlia csütörtökön a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba ment el Simicskó István honvédelmi és Varga Mihály gazdasági miniszter fórumára. Amikor a tudósító leült vágóképeket készíteni három férfi odalépett hozzá és felszólították, hogy menjen el, mert regisztráció nélkül nem lehet videózni. Végül az esemény egyik szervezője, Szabó László odament hozzá és megbeszélte a tudósítóval, hogy az eseményen csak akkor vehet részt, ha nem készít videókat. Szabó az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese.

Szabó László a rendezvényen
Szabó László a rendezvényen
Fotó: Halász Júlia / 444.hu

"Szabó elmondta, hogy nem forgathatok, de meghallgathatom a fórumot, ezért visszamentem a terembe és a második sorban leültem, felvételt a kamerámmal nem készítettem. Mivel a közönségből többen is fotóztak a mobiljukkal, ezért én is készítettem 3-4 fotót a telefonommal" – írta a 444 riportere.

Varga Mihály gazdasági miniszter beszéde után Halász Júlia rövid időre kiment a teremből telefonálni. Amikor vissza akart menni, Szabó László elállta az útját és közölte vele, hogy mivel a tiltás ellenére videofelvételeket készített, nem mehet vissza a fórumra. A 444 tudósítója elmondta, hogy a teremben maradt a kameraállványa és azt is elmondta, hogy nem videózott a fórum közben, de szívesen hív rendőrt, hogy tisztázódjon a helyzet.

Szabó ezután kicsavarta a 444 riporterének kezéből a telefont, elkezdte lökdösni, aztán megragadta a karját és kirángatta az épület elé.

A riporter szerint Szabó és kollégái még legalább 10 percen keresztül fenyegették az épület előtt:

Azt mondták, hogy csak akkor kaphatom vissza a telefonom, ha előbb megmutatom nekik a kamerámat. Folyamatosan fenyegetőztek és megpróbáltak megfélemlíteni. Körülbelül 10 percig kértem, hogy adják vissza a telefonomat, mindannyiuktól többször segítséget kértem.

A telefonját akkor kapta vissza, mikor elmondta, hogy úton van a rendőrség. Mielőtt visszaadta a telefont, Szabó László kitörölte az eseményeken készült fotókat. 

Varga Mihály munkatársai később odavitték a kameraállványt az újságírónak, és a 444 szerint azzal az ajánlattal próbálták elsimítani az ügyet, hogy kárpótlásul készíthet egy interjút Varga Mihállyal. Cikkünk megjelenése után a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben azt írta, ilyen felajánlás nem történt.

Halász Júlia feljelentést tett a XI. kerületi rendőrkapitányságon. A 444 kereste Szabó Lászlót az eset után, a férfi az újbudai Fidesz-irodán keresztül üzente meg a lapnak, hogy nem szeretne nyilatkozni.

Fidesz: Provokál és hazudik a 444

A Fidesz közleményben utasította vissza a 444 munkatársának állításait. Azt írják, az újságíró az első sorok között járkálva fotózott és videózott az eseményen, ami miatt hangos szóváltásba keveredett a hallgatósággal is. "A 444.hu munkatársának állításai alaptalanok, és ezt a jelenlévők mellett a biztonsági kamerák felvételei is igazolják majd. Az újbudai Fidesz felháborítónak tartja, hogy a 444 szerkesztősége tudósítás címén azért küld embereket különböző eseményekre, hogy ott provokálják a résztvevőket és megzavarják a rendezvényt" – írta a kormánypárt.

Az újbudai Fidesz rágalmazás miatt feljelentést tesz, szerintük a szervezők határozott fellépését akarja erőszakosnak beállítani a 444 szerkesztősége.

Tüntetés lesz az újbudai Fidesz-irodánál

A Nem maradunk csendben csoport tagjai, akik a Szabadság téri zajos tüntetést is szervezték április 15-én, az újbudai Fidesz-iroda elé hirdettek meg demonstrációt szombat délutánra, "Kiállunk a bántalmazott újságíró mellett!" címmel. 

"Gyertek el a 11. kerületi Fidesz iroda elé, és békésen, agresszió nélkül demonstráljunk. Mutassuk meg, hogy nem hagyjuk magukra a média munkatársait. Azt kérjük tőletek, hozzátok el a helyi és országos Fidesz vezetésnek az ügy kapcsán címzett (lehetőleg nem trágár, és nem agresszív üzeneteiteket), és ragasszuk fel azt a Fidesz XI. kerületi irodájára!" – írják a szervezők Facebookon.