János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem utasítják ki az országból a rendőrt megrúgó francia ligetvédőt

2017.05.05. 14:03

Még júliusban ítélték el első fokon, gyorsított eljárásban azt a francia "ligetvédő" férfit, aki térdével szájon rúgta a vele szemben intézkedő rendőrök egyikét. Mint akkor írtuk, a 21 éves férfi egyike volt a tüntetőknek az Olof Palme sétánynál, akik a Hungexpo-irodaházak bontása ellen tiltakoztak.

A rendőrségi adatok szerint a rendőrök összesen 63 fővel szemben intézkedtek akkor, közülük 12 főt előállítottak. A francia fiatal ellenállt és rúgkapálni kezdett, amikor a rendőrök felemelték, hogy elvigyék egy teherautó elől. Ekkor rúgta meg a rendőrt. 

A bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt mondta ki bűnösnek, és ezért egy év börtönre ítélte azzal, hogy annak végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Ezen túlmenően 2 évre kiutasították Magyarország területéről.

A Fővárosi Törvényszék azóta másodfokon is döntött, az írásbeli ítéletet indoklással most kapták meg a felek, tájékoztatta az Indexet a férfi ügyvédje, Matlák Gábor. Az elsőfokú ítéletet megváltoztatták, de csak annyira, hogy a kiutasítást törölte el a bíróság. Minden más, így a felfüggesztett börtönbüntetés marad.

A másodfokú ítélet szerint ugyanis "nem állítható, hogy a büntető törvénykonyvvel való szembekerülését ne alkalomszerűen elkövetett cselekménynek kellene tekinteni"  így az sem állítható, hogy a jelenléte az országban nem kívánatos.

Az ítélet jogerős.