Mégsem utasítják ki az országból a rendőrt megrúgó francia ligetvédőt

2017.05.05. 14:03

Még júliusban ítélték el első fokon, gyorsított eljárásban azt a francia "ligetvédő" férfit, aki térdével szájon rúgta a vele szemben intézkedő rendőrök egyikét. Mint akkor írtuk, a 21 éves férfi egyike volt a tüntetőknek az Olof Palme sétánynál, akik a Hungexpo-irodaházak bontása ellen tiltakoztak.

A rendőrségi adatok szerint a rendőrök összesen 63 fővel szemben intézkedtek akkor, közülük 12 főt előállítottak. A francia fiatal ellenállt és rúgkapálni kezdett, amikor a rendőrök felemelték, hogy elvigyék egy teherautó elől. Ekkor rúgta meg a rendőrt. 

A bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt mondta ki bűnösnek, és ezért egy év börtönre ítélte azzal, hogy annak végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Ezen túlmenően 2 évre kiutasították Magyarország területéről.

A Fővárosi Törvényszék azóta másodfokon is döntött, az írásbeli ítéletet indoklással most kapták meg a felek, tájékoztatta az Indexet a férfi ügyvédje, Matlák Gábor. Az elsőfokú ítéletet megváltoztatták, de csak annyira, hogy a kiutasítást törölte el a bíróság. Minden más, így a felfüggesztett börtönbüntetés marad.

A másodfokú ítélet szerint ugyanis "nem állítható, hogy a büntető törvénykonyvvel való szembekerülését ne alkalomszerűen elkövetett cselekménynek kellene tekinteni"  így az sem állítható, hogy a jelenléte az országban nem kívánatos.

Az ítélet jogerős.