Fellebbez a Momentum, a Kúria dönt az Orbánt kizáró népszavazásról

2017.05.05. 20:22

Miután kedden a Nemzeti Választási Bizottság a Momentum mindkét beadott népszavazási kérdését elkaszálta, a párt pénteken beadta a fellebbezését a Kúriához. A Kúriának 90 napja van megvizsgálni a kérdéseket. A Momentum azonban reméli, hogy minél előbb döntés születhet az ügyben.

A Momentum arról akarta megkérdezni a magyarokat, szerintük szükség lenne-e rá, hogy (az amerikai elnökséghez hasonlóan) egy politikus legfeljebb két ciklusra lehessen miniszterelnök. A párt szerint a kérdést a magyarok 2/3-a támogatná. Ha a népszavazás átmenne, akkor 2018-ban sem Orbánt, sem Gyurcsányt nem jelölhetné a saját pártjuk.

Az NVB viszont mindkétt beadott verziót elutasította, arra hivatkozva, hogy azok nem egyértelműek. Belekötöttek, hogy a kérdések az Alaptörvényt módosítanák, illetve nem egyértelmű, egymás után következő két ciklusról van szó, vagy sem. A Momentum szerint viszont az NVB olyasmit hiányol a kérdésekből, amik egyértelműen benne vannak, ezért az egyik felhozott ellenérv sem indokolhatta az elutasítást.