Nyomoz a rendőrség az ORÖ-t felügyelő kormányhivatal ellen

2017.05.08. 14:38

„Hivatali visszaélés gyanújával nyomozást rendelt el a Budapest Főváros Kormányhivatal ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós és Gazdaság i Bűnözés Elleni Főosztálya" - írja a Romnet.hu. A lap szerint azért nyomoz a rendőrség, mert mert "az Országos Roma Önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányzati szerv részrehajlóan eljárva, nem szankcionálta a roma érdekképviseleti szervezet törvényességi rend helyreállítására vonatkozó utasítások elmaradását".

De itt nincs vége, a cikk szerint a fiktív megyei ORÖ-s irodák miatt szintén nyomoznak, "amely miatt heteken belül legalább 20 gyanúsítotti kihallgatásra kerülhet sor", írják.

A lap megfogalmazása szerint "az ORÖ törvényességét felügyelő Kormányhivatal részrehajló vizsgálatokkal és megállapításokkal segíti és segített a roma érdekképviseleti szervezet olyan irányú törekvéseit, amelyek Farkas Flórián érdekei szolgálják. Hegedüs István elnöki pozíciójából történi elmozdítási kísérletekkor volt példa arra is, hogy késő este, a beadvány érkeztetése után alig két órán belül adtak ki állásfoglalást.

Más esetekben viszont a törvényesség ellenőrzésére vonatkozóé észrevételezésekkel, vizsgálatokkal kapcsolatos ügyintézéssel, az állásfoglalások kiadásával nem siettek. Csak abban az estben telt hosszú hetekbe és hónapokba, ha Farkas Flórián ellenzéki képviselői fordultak a felügyeleti szervhez".

Példaként említik, amikor Makai István képviselő két évvel ezelőtt kért törvényességi ellenőrzést az önkormányzattal szemben, amelyet azóta sem végeztek el. illetve "Vajda László képviselő még a múlt év novemberében György István kormánymegbízottal személyesen is tárgyalt , amelynek hatására a Kormányhivatal vezetője belső vizsgálatot folytatott le, és az egyre gyűrűződő ORÖ-s botrány elől menekülve, házon belül próbálták eltussolni az ügyet".

A cikk szerint a kormánymegbízott "azonnali hatállyal áthelyeztette egy másik osztályra a nemzetiségi önkormányzatok, főkét a roma szervezetek felügyeletével foglalkozó referensét, Pálinkás Máriát, pedig munkatársuk már hosszú évek óta dolgozott ezen a területen és ismerte a fővárosban tevékenykedő roma szervezeteket és vezetőiket".

A nyomozásról megkérdeztük a rendőrséget is, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

További részletek a Romnet cikkében.

Frissítés! Közleményben reagált a kormányhivatal

Azt írják:

„Budapest Főváros Kormányhivatala határozottan visszautasítja, hogy az Országos Roma Önkormányzat egymással vitában álló képviselői vagy mások, a kormányhivatalt és a törvényességi felügyeleti eljárásait próbálják felhasználni egymással folytatott nézetkülönbségek és vitáik során.

Határozottan visszautasítjuk azokat a sajtó részére adott félretájékoztatásokat és interpretációkat, amelyek a Kormányhivatalt rossz színben tüntetik fel. Az utóbbi időben rendszeresen fordul elő, hogy a sajtóval valótlan információkat, vagy valós tényeket valótlan összefüggésben közölnek. Egyesek képtelenek megérteni, hogy a kormányhivatal törvényességi felügyeleti tevékenysége során milyen keretek között jár el, valamint azt is képtelenek megérteni, hogy a kormányhivatal nem nyomozó hatóság, nyomozati tevékenységre feladat- és hatásköre nincs, valamint nem a pénzügyi-számviteli rendet, a gazdálkodást, illetve annak célszerűségét vizsgáló szerv.

Budapest Főváros Kormányhivatala minden esetben valamennyi, az illetékességi területén működő települési és nemzeti önkormányzat törvényességi felügyeletét az adott feltételek között, elfogulatlanul, a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően látja el".