Vona: Orbán egy kiöregedett rocksztár

DSC 9397
2017.05.08. 11:53 Módosítva: 2017.05.08. 12:44
Ellenzéki össztűz a miniszterelnökre az azonnali kérdések órájában. Az MSZP oroszbérencezte Orbánt, a Jobbik pedig közölte, egy éve van hátra. Az LMP szerint Paks ügyében formálódik Fidesz-MSZP nagykoalíció.

Ismét össztűz alá vehették az ellenzéki képviselők a parlamentben Orbán Viktort, akinek ezen a hétfőn be kellett mennie az azonnali kérdések órájára.

Gúr Nándor (MSZP): A Fidesz oroszbérenc

A sort az MSZP-s Gúr Nándor kezdte. Gúr Nándor szerint "példátlan és gyalázatos", hogy a nemzeti konzultációt kitöltők adatai orosz szerverekre kerülhettek. Normális esetben szerinte ilyenkor a miniszterelnöknek le kellene mondania. Az MSZP-s képviselő azt kérdezte, hogy kerülhetnek ki magyarok szenzitív adatai, kinek az érdekét szolgálta, hogy a Yandex kódjait használták, ki engedélyezte ezt.

Orbán Viktor annyival intézte el a választ, hogy a nemzeti konzultációra vonatkozó szigorú adatvédelmi szabályokat eddig is betartották, és jövőben is betartják.

Gúr ezután bekeményített, és azt mondta, hogy a Fidesz "oroszbérenccé vált", és nem véletlen, hogy nem engedte a kormánypárt, hogy a nemzetbiztonsági ülésen tárgyalják az ügyet. Orbán úgy értelmezte ezt, hogy az MSZP támadást indított a nemzeti konzultáció ellen, ami nem lepte meg. Orbán szerint az MSZP szolgáltatta ki az országot az oroszoknak, ráadásul Soros György oldalán áll, "amihez gratulálok".

Vona Gábor (Jobbik): Orbán kiöregedett rocksztár

Vona Gábor Jobbik-elnök a fiatalok kivándorlásáról kérdezte a miniszterelnököt, és szerinte Orbánt nem érdekli ez a kérdés. "Önt csak a pénz és a foci érdekli" - monta Vona, aki szerint Orbán politikája azt üzeni, hogy "csak Magyarországon kívól van számodra élet". Vona azt kérdezte, mikor teszi lehetővé a külföldieknek a levélszavazást, és mikor veszi tudomásul, hogy "a stadionon kívül is van élet".

Orbán szűkszavúan annyit mondott, hogy a parlament dönt a választási eljárási szabályokról, azt tanácsolta a Jobbiknak, indítsa el a folyamatot. A fiatalok segítéséről pedig azt mondta, hogy a kormány emelte a bért, csökkentette a rezsit, magasabb színvonalú oktatást vezetett be. Vagyis a Fidesz-KDNP olyan döntéseket hozott, amelyek a rendszerváltás óta a legjobban segíti a fiatalokat. Orbán szerint a külföldre távozó fiatalokat pedig tisztelet illeti.

Vona szerint Orbán "menthetetlen", majd Orbán fejéhez vágja, hogy "kezd úgy viselkedni, mint egy kiöregedett rocksztár", aki már csak a régi lemezt tudja feltenni, és ugyanazt ismételgeti. Vona szerint Orbánnak egy éve van hátra. Orbán szerint mivel Vona nem tud belekötni a politikájába, ezért személyesen belé köt, "ez politikának sovány".

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP): Mészáros Lőrinc Orbánnak gyűjt

Az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó Mészáros Lőrincről kérdezte a kormányfőt. Szerinte az egy év alatt a vagyon 110 milliárddal növelő felcsúti polgármester Orbánnak "gyűjti a közpénzt, amely átalakul magánvagyonná. El tudja képzelni, hogy Mészáros ilyen sikerese lenne, ha nem a miniszterelnök barátja lenne? Ez törvényes vagy szimplán bűncselekmény?" - kérdezte Bangóné.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormány semmilyen vagyonról szóló listát nem készített és nem tett közzé, ez "üzletemberek szórakozása". Orbán szerint a Fidesz mindig betart egy szabályt, miszerint "üzlettel üzletemberek, politikával politikusok foglalkoznak", bár tudja, hogy ezt nem értik szocialisták, hiszen Horn Gyula után "három üzletembert adtak miniszterelnöknek".

Bangóné felidézte Pokorni Zoltán egykori Fidesz-alelnök mondását, miszerint le kell vágni annak a fideszesnek a kezét, aki belenyúl a közös kasszába. Ez alapján az MSZP-s képviselő azt mondta, hogy szerinte a Fidesz-frakcióban nem sokan vannak, akiknek megmaradt volna a kezük, és többségüknek "mind a két kezüket le lehetett volna vágni, annyit loptak az elmúlt években."

Orbán úgy reagált, "a korrupció maga a szocialista párt", szerinte Magyarország legnagyobb korrupciós ügye, a 4-es metró ügye is a szocialistákhoz kötődik. Orbán azt tanácsolta Bangónénak, hogy ha érdekli a gyanús meggazdagodás receptje, forduljon a párt körüli üzletemberekhez.

Szél Bernadett (LMP): Fidesz-MSZP nagykoalíció Paks ügyében

Az LMP frakcióvezetője a paksi beruházásról kérdezte Orbánt. Szél Bernadett amiatt értetlenkedett, hogy Kocsis István, aki a szocialista kormány idején volt MVM- és BKV-vezér, Süli István Paks-miniszter eskütételen a parlament páholyában ült. "Azt hittük lefőtt a kávé Kocsis Istvánnak, ehelyett pezsgőt kapott". Szél azt kérdezi, milyen pozíciót fog kapni a kormánytól Kocsis István, illetve utazott-e Kocsis Moszkvába a Fidesz segítségével.

Orbán azt mondta, a következő alkalomra utána néz a Szél által kérdezett adatoknak, és megígérte, hogy amennyiben lesz kormányzati döntés Kocsis Istvánról, "még az előkészítő szakaszban" tájékoztatni fogja Szélt.

Szél nem hagyta magát, és szerinte Kocsis személye jelzi, hogy formálódik a Fidesz-MSZP nagykoalíció Paks-témában. Pedig ki kellene írni a paksi népszavazást, hogy tisztán lássa mindenki a magyarok álláspontját. "Férfiakat megszégyenítő mozdulatokkal gyomroz engem" - személyeskedett picit Orbán, majd a népszavazásról annyit mondott, hogy 2014-ben a parlamenti választáson már állást foglaltak erről az emberek.

Kósa szigorúságot kért Kövértől

Az azonnali kérdések órájának végén Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy ügyrendi javaslattal fordult a házvezetéshez. Kósa azt kérte, Kövér László vessen véget annak a gyakorlatnak, hogy egyes képviselők nem tartják be a házszabályt, és olyan kérdést tesznek fel, amely "nem felel meg" az azonnali kérdés műfajának.

Kósa nem mondta ki, de arra célzott, hogy az ellenzéki képviselők úgy kérdezik a miniszterelnököt, hogy a kérdések címéből nem derül ki a kérdés tárgya, vagy éppen nem olyan témát kérdezik a kormányfőt, amilyet leadtak. Ez évek óta így zajlik persze, akkor is így volt, amikor még a Fidesz volt ellenzékben, és a fideszesek ellenzéki pártként nem tiltakoztak. Most mindenesetre ki fogja ezt vizsgálni a házvezetés.

(Borítókép: Bődey János/Index)