Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

A Trefort két tanára élőben oldja meg a matekérettségit az Indexen

2017.05.09. 08:41 Módosítva: 2017.05.09. 14:29

Kedden reggel nyolckor a matematika írásbeli vizsgával folytatódtak az érettségik. A többség által választott középszintű vizsga 3 órás és két részre tagolódik.

  • Az első részében 10-12 feladat van. Ennek megoldására 45 percet kapnak a diákok.
  • A második részében a feladatoknak több részkérdésből kell állniuk az új vizsgaleírás szerint, mivel az elmúlt évek feladatsorainak elemzése azt mutatta, hogy a diákok számára nagyon hátrányos a 10-16 pontos, részkérdéseket nem tartalmazó feladatok kitűzése.

A középszintű vizsga követelményei nem változtak jelentősen, csak a gráfok és a statisztika-valószínűség témakörében jelent meg néhány új követelmény - olvasható az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet honlapján. Itt láthatók mintafeladatok az idei érettségihez. 

13 órakor az Index élő műsorában mutatják be a középszintű matekérettségi nehezebb feladatainak megoldásait Gerőcs László, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium tanára és Csapodi Csaba, az ELTE TTK oktatója. 

A közvetítést eredetileg 12 órára terveztük, de az Oktatási Hivatal jelezte az iskolának, hogy 13 óra előtt semmilyen megoldással kapcsolatos információt nem lehet nyilvánosságra hozni.

A matematika írásbeli reggel 8-kor kezdődött, a diákok 3 órát kaptak a két feladatsor megoldására. Ilyenkor mindig előfordul, hogy egyes iskolákban valamilyen váratlan esemény miatt később kezdődik el a vizsga és tovább tart. Ha van is csúszás, 12 óráig általában mindenhol lezárul a vizsga.

Az Index nem szeretné sérteni az érettségi titkosságát, tiszteletben tartjuk az Oktatási Hivatal kérését, és csak 13 órakor kezdjük el a megoldások ismertetését.

Kedden reggel az Oktatási Hivatal honlapján megjelentek a hétfői magyarérettségi megoldókulcsai: