Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az erőszakoskodással vádolt fideszes most nem állíthatta le a kamerát

2017.05.09. 15:13 Módosítva: 2017.05.09. 15:44

Frissítés 15.44! Szabó László a bizottsági ülés után interjút adott az Indexnek. A videót hamarosan közöljük!

Szerettük volna megtudni, hogy Szabó László hogyan emlékszik arra az incidensre, ami múlt csütörtökön a 444 munkatársával egy budai gimnáziumban történt. Erre egy mai, fővárosi önkormányzati bizottsági ülés volt a legelső alkalom. A Szabónak írásban feltett kérdések cikkünk végén olvashatók, választ nem kaptunk. Az alábbi videón látható a reakciója, amikor elcsíptük a fővárosi önkormányzatban:

Hiába kérdeztük Szabó Lászlót az újságíró-bántalmazásról, kitért a válasz elől

A Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési, Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottság kedd délutáni ülésén Szabó László, az újbudai önkormányzat kabinetvezető-helyettese is részt vett. Szerettük volna, hogy mondja el, ő hogy élte meg a történteket. Ő az a férfi, akiről Halász Júlia, a 444 munkatársa azt mondja, hogy agresszíven lépett fel vele szemben, amikor videóriportot akart készíteni a Fidesz nemzeti konzultációs országjárásának budapesti állomásáról. Az eseménysorozatot múlt héten jelentették be, 120-130 helyszínen tartanak nyilvános fórumokat.

A 444 videósa, Halász Júlia még múlt csütörtökön a XI. kerületi Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumba ment el Simicskó István honvédelmi és Varga Mihály gazdasági miniszter fórumára. Amikor a tudósító leült vágóképeket készíteni három férfi odalépett hozzá és felszólították, hogy menjen el, mert regisztráció nélkül nem lehet videózni. Végül az esemény egyik szervezője, Szabó László odament hozzá és megbeszélte a tudósítóval, hogy az eseményen csak akkor vehet részt, ha nem készít videókat. Szabó az újbudai Fidesz tagja, az önkormányzat kabinetvezető-helyettese.

"Szabó elmondta, hogy nem forgathatok, de meghallgathatom a fórumot, ezért visszamentem a terembe és a második sorban leültem, felvételt a kamerámmal nem készítettem. Mivel a közönségből többen is fotóztak a mobiljukkal, ezért én is készítettem 3-4 fotót a telefonommal" – írta a 444 riportere.

Varga Mihály gazdasági miniszter beszéde után Halász Júlia rövid időre kiment a teremből telefonálni. Amikor vissza akart menni, Szabó László elállta az útját és közölte vele, hogy mivel a tiltás ellenére videofelvételeket készített, nem mehet vissza a fórumra. A 444 tudósítója elmondta, hogy a teremben maradt a kameraállványa és azt is elmondta, hogy nem videózott a fórum közben, de szívesen hív rendőrt, hogy tisztázódjon a helyzet.

Szabó ezután kicsavarta a 444 riporterének kezéből a telefont, elkezdte lökdösni, aztán megragadta a karját és kirángatta az épület elé.

A riporter szerint Szabó és kollégái még legalább 10 percen keresztül fenyegették az épület előtt:

Azt mondták, hogy csak akkor kaphatom vissza a telefonom, ha előbb megmutatom nekik a kamerámat. Folyamatosan fenyegetőztek és megpróbáltak megfélemlíteni. Körülbelül 10 percig kértem, hogy adják vissza a telefonomat, mindannyiuktól többször segítséget kértem.

A telefonját akkor kapta vissza, mikor elmondta, hogy úton van a rendőrség. Mielőtt visszaadta a telefont, Szabó László kitörölte az eseményeken készült fotókat, majd – vélhetően egy hátsó kijáraton át – távozott.

UPDATE: A keddi ülés után Szabó László mégis hajlandó volt nyilatkozni, a múlt heti eset óta először. Azt mondta, nem történt erőszak, de túl sok részletet nem akart elárulni, arra hivatkozva, hogy meg akarják várni a vizsgálat végét. Itt a teljes videó:

Szabó László: Semmiféle erőszak nem történt

És ezeket kérdeztük írásban Szabó Lászlótól

  • Mi történt az újbudai Szent Imre Gimnáziumban azon a fórumon, amin Halász Júlia, a 444 munkatársa szerint ön fenyegetően lépett fel vele szemben? Mondja el legyen szíves a saját verzióját!
  • Igaz-e, hogy elvette Halász Júlia, a 444 munkatársának telefonját?
  • Igaz-e, hogy kitörölt róla fotókat?
  • A Fidesz-közlemény azt írja, hogy a biztonsági kamera felvételei az ön igazát bizonyítják, miszerint nem történt atrocitás. Miért nem hozzák nyilvánosságra ezeket a felvételeket? 
  • Mikor látta a biztonsági kamera felvételeit?