Kastélymutyit szimatol az ellenzék két felújított kastély ügyében

2017.05.10. 16:09

Az MSZP-s Heringes Anita egy a választókerületében elhangzott szóbeszédre kérdezett rá hétfőn a parlamentben, miszerint a szociális intézmények közül két épület, két, nemrég felújításokon átesett kastély értékesítését tervezi a kormány. Ezek a kastélyok, a nyírlakpusztai Tarányi-kastély és a lesencetomaji Hertelendy-kastély most időseknek, fogyatékkal élőknek, pszichiátriai betegeknek adnak otthont.

A Tarányi-kastély
A Tarányi-kastély
Fotó: geocaching.hu

Heringes egy "főbankárt" és egy "saját lábán álló család családfőjét" sejti vevőként - mondta.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt felelte: attól, hogy egy helyi MSZP-ülésen beszélnek valamiről, az nem minősül megalapozott információnak. Mindkét kastélyt a nemzeti vagyonkezelő kezeli, egyik intézmény sem kezdeményezett státuszváltozást. Megkörnyékezni sem lehet ezeket, hiszen az MNV elektronikus aukciós rendszert üzemeltet - fűzte hozzá.

A Jobbik szerdai közleményében azt írta, ellenzi, hogy kisebb közösségekbe költöztessék az ezekben a kastélyokban élő betegeket. Rig Lajos, a párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: értékelése szerint kastélymutyi állhat az erről szóló kormányrendelet mögött.

Elmondta, az ügyben összehívott lakossági fórumon azt tapasztalta, hogy a környéken élők elutasítják az elképzeléseket és egy jelen lévő orvos is a változtatásokkal szemben foglalt állást.

A betegeket 18 éves koruk óta ápolják a két intézményben, állandó felügyeletre szorulnak - fejtette ki a jobbikos politikus, aki szerint veszélyes lenne a társadalomba integrálni őket.