Albin
0 °C
11 °C

Orbán eddig nem támogatta, mégis megszavazta a Fidesz a Horthy-szobrot

2017.05.10. 15:53

Orbán Viktor 2015-ben azt mondta a parlamentben, hogy Magyarország 1944. március 19-én elveszítette szuverenitását, 1990. május 2-án pedig visszanyerte azt. A miniszterelnök szerint a megszálló hatalmakkal való kollaborálásnak különböző oka, mélysége, minősége lehet, de a kormány nem támogathatja, hogy olyan politikusoknak emeljenek szobrot, akik együttműködtek az elnyomókkal – ezért nem támogatja a Horthy-szobrot sem.

Ehhez képest – ahogy a 444.hu reggel megírta a Fehervarkukac.hu információja alapján – három magánszemély azzal kereste meg a perkátai önkormányzatot, hogy az egyik utcasarkon állítsanak szobrot vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzónak. A fideszes polgármester, Somogyi Balázs és az önkormányzat fideszes többsége pedig megszavazta a szoborállítást. Az oldalon közölt meghívó szerint május 20-án le is leplezik az alkotást. Az avatáson a fideszes polgármester mellett ott lesz Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya és Hegedűs Loránt is.

A 444 idézi egyébként Orbánt szó szerint 2015-ből:

nem fogok támogatni személy szerint egyébként Horthy Miklósnak történő szoborállítást sem, aki egyébként a magyar alkotmány szerint egy olyan időszakban volt politikai vezető, amit a magyar alkotmány világosan úgy határoz meg, hogy Magyarország elvesztette a nemzeti szuverenitását. (...) csak azt a tényt rögzítem, hogy olyan politikusnak nem támogathatja a kormány a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt, és kollaborált Magyarország elnyomóival, akármilyen egyéb érdemei is vannak