A Fazekas vezető tanára az Indexen oldotta meg a töriérettségit

2017.05.10. 09:49 Módosítva: 2017.05.10. 17:15

Aki tisztességesen végigtanulta a középiskolai éveket és gyakorolta a történelemérettségi feladattípusait, annak közepesen lehetett nehéz az idei középszintű írásbeli, mondta az Indexnek Repárszky Ildikó, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium vezető tanára, aki élő adásunkban oldotta meg a feladatlapot. Aki nem találkozott még ilyen feladatokkal, az keményen küzdhetett. Bár a tesztfeladatokhoz sok szöveges forrást, adatot, képet, térképet adtak segítségül, ezeket háttértudás nélkül nem volt egyszerű megoldani.

Az idei középszintű történelemérettségi reggel 8 órakor kezdődött, a diákok a feladatok megoldására három órát kaptak. A 12 tesztfeladat között volt Julius Caesarral, Hunyadi Mátyással, 1848-cal, az Emberi és polgári jogok nyilatkozatával, a berlini fallal, Horthyval és a hazai cigánysággal kapcsolatos kérdés is.

Az esszékérdések között nem volt jelenkori, aktuális történéseket visszakérdező feladat, amitől sok diák tarthatott. Négy feladat közül kettőt kellett kidolgozniuk a diákoknak: a témák az ókori hitvilág, Lengyelország megtámadása a második világháborúban, a tatárjás és a dualizmus korának gazdasága voltak.

A hivatalos megoldókulcs csütörtökön reggel jelenik meg az Oktatási Hivatal honlapján.

A kérdésekről és az idei érettségi változásokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben: