Hiába talált mindent rendben az önkormányzat, mégis ráküldte a köztereseket a kutyamenhelyre

2017.05.13. 11:45 Módosítva: 2017.05.13. 14:11

A piliscsabai közterületesek rendőrök kísértében hatoltak be szerdán a település szélén, egy magántulajdonú lovarda területén működő kutyamenhelyre – írja a 444. A Futrinka Egyesület magyar vizsla, német dog, és tacskó fajtamentő telephelyén úgy akciózott a hatóság, hogy a menhely üzemeltetői szerint semmiféle hivatalos papírt nem tudtak felmutatni, ami alapján bemehettek volna. A korábbi jegyzői határozat pedig, amire hivatkoztak, azt állapította meg, hogy alapvetően rendben működik a menhely.

Az önkormányzat azután szállt ki a Futrinka Egyesülethez helyszíni szemlét tartani, hogy a közeli lakópark egy lakója birtokvédelmi eljárást kezdeményezett azt állítva, hogy a kutyák folyamatosan csaholnak, és kutyaszart hagynak maguk után a környéken. A szemle alapján készült jegyzői határozat érdekessége, hogy bár a helyszínen nem találtak semmit, ami alátámasztotta volna a panaszos lakó állításait, a végén mégis arra a következtetésre jut, hogy az állapot tarthatatlan - írja a 444. 

A kutyamentő önkéntesek főleg azért vannak felháborodva, mert a határozatban sehol sem szerepel sem határidő, sem pedig kilátásba helyezett konkrét szankció. Ennek ellenére szerdán minden előzetes értesítés nélkül egy rendőrök vezette csoport jelent meg a kapunál, és hatolt be a telekre, a futrinkások állítása szerint azzal fenyegetve meg a tulajdonost, hogy ha nem engedi be őket, 72 órára előállítják.

Az egyesület azt állítja, bármifajta hivatalos dokumentum nélkül felpakoltak és elszállítottak tőlük hat kutyát, de ezt a rendőrség szombati közleményében cáfolta (egészen pontosan azt írják, "az állatokat nem foglalták le"), és közölték azt is, hogy az ügyben nem folytatnak sem szabálysértési, sem büntetőeljárást. A rendőrök csupán "a helyi önkormányzati szervek hivatalos eljárásának zavartalan lefolytatásához" nyújtottak segítséget. 

Az ügyben a lap megkereste Nagy Zsolt jegyzőt is, aki egyelőre nem adott további tájékoztatást arra hivatkozva, hogy folyamatban van az eljárás.