A DK tüntetéssel tervezi megakadályozni a Horthy-szobor felállítását

2017.05.14. 12:50

Orbán Viktor 2015-ben azt mondta a parlamentben, hogy Magyarország 1944. március 19-én elveszítette szuverenitását, 1990. május 2-án pedig visszanyerte azt. A miniszterelnök szerint a megszálló hatalmakkal való kollaborálásnak különböző oka, mélysége, minősége lehet, de a kormány nem támogathatja, hogy olyan politikusoknak emeljenek szobrot, akik együttműködtek az elnyomókkal – ezért nem támogatja a Horthy-szobrot sem.

Ehhez képest három magánszemély azzal kereste meg a perkátai önkormányzatot, hogy az egyik utcasarkon állítsanak szobrot vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzónak, a fideszes polgármester, Somogyi Balázs és az önkormányzat fideszes többsége pedig megszavazta a szoborállítást. Az oldalon közölt meghívó szerint május 20-án le is leplezik az alkotást. Az avatáson a fideszes polgármester mellett ott lesz Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya és Hegedűs Loránt is.

A DK vasárnapi közleményében azt írja: „A Demokratikus Koalíció meg fogja akadályozni a Horthy-szobor felállítását! A DK május 20-án a szoborállítás tervezett helyszínén fog tüntetni, hogy akár csak a székesfehérvári Hóman-szobor felállítását, a perkátai Horthy-szobor felállítását is megakadályozza. Senki sem dicsőítheti a zsidótörvények, a fehér terror és több százezer magyar ember halálának felelősét"

A közleményben azt is írják, "a Horthy-szobor kapcsán újra összeállt a Fidesz-Jobbik frakció, hiszen több jobbikos prominens is részt venne a szoborállításon. Ismét kiderült, hogy összenő, ami össze tartozik, a Jobbik sem tud más lenni, mint mi lényege".

Orbán Viktor 2015-ben a következőt mondta:

nem fogok támogatni személy szerint egyébként Horthy Miklósnak történő szoborállítást sem, aki egyébként a magyar alkotmány szerint egy olyan időszakban volt politikai vezető, amit a magyar alkotmány világosan úgy határoz meg, hogy Magyarország elvesztette a nemzeti szuverenitását. (...) csak azt a tényt rögzítem, hogy olyan politikusnak nem támogathatja a kormány a szoborállítását, aki elnyomókkal működött együtt, és kollaborált Magyarország elnyomóival, akármilyen egyéb érdemei is vannak

Ezzel kapcsolatban természetesen már napokkal ezelőtt elküldtük kérdéseinket a miniszterelnöknek Havasi Bertalanon keresztül, de választ nem kaptunk. Szerettük volna megtudni, hogy Orbán Viktor véleménye megváltozott, vagy a perkátai Fidesz partizánakciójáról van szó. Illetve, amennyiben Orbán Viktor még mindig úgy gondolja, ahogy az idézetben olvasható, akkor tervez-e tenni bármit a szobor felállítása ellen.