Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Kósa azt javasolja, hogy az MSZP ne induljon a 2018-as választásokon

D TT20170502017
2017.05.15. 14:48

A most hétfői parlamenti ülés napirend előtti felszólalásainak egyik jellegzetessége volt, hogy a képviselők, kormánytagok olyan politikusoknak szóltak be, akik arra nem tudtak válaszolni. Ez a gyakorlat máskor sem ritka persze, de ezúttal összegyűjtöttük, ki és mit üzent. 

Reakciók nem nagyon voltak, hiszen a parlamenti szabályok szerint csak a kormány reagálhat a frakciók felszólalásaira. És az érintett kormánytagok, például Orbán Viktor vagy Balog Zoltán, nem voltak a teremben.

 • Hollik István (KDNP) Vona Gábornak: Vona Gábor "kamuzik, fenyeget, gyűlölködik", mert hiába kért bocsánatot Szilágyi György múlt heti beszólása miatt (nyakon baszással fenyegette meg Dömötör Csaba államtitkárt), nem lett szankció. "Körmetlen macskának nehéz fára állni" - üzente Vonának.
 • Hollik István a Jobbik hatvani elnökének, Rákócziné Lózs Csillának: Felháborító, hogy a miniszterelnök megverésével fenyegetőzött.
 • Hollik István a teljes Jobbiknak: A pártra "féke vesztett agresszió, alpári stílus" jellemző, "a cukiságparaván mögül mindig kilóg az agresszió".
 • Hollik István az LMP-nek és az MSZP-nek: Érzékenyek a közbeszéd állapotára, de nem támogatták a házbizottsági ülésen Szilágyi képviselő viselkedésének szankcionálását (nem tudni még, mi lesz).
 • Rétvári Bence (az Emmi KDNP-s államtitkára) a Jobbiknak: Szerinte nem egyedi eset az erőszakkal fenyegetés, "radikális kutyából nem lesz mérsékelt szalonna".
 • Tóth Bertalan (MSZP) Balog Zoltán miniszternek: Nem vicces, hanem "kifejezetten dühítő", hogy múlt héten a mentők bérével viccelődött. Nem kért bocsánatot sem, le kellene mondania.
 • Vona Gábor (Jobbik) Orbán Viktornak: Sokan látták a videót, amelyen "I. Nyugdíjemelő Viktor meglátogatja Bözsi nénit", aki "szeretni való idős hölgy". Előtte mégis zsebre tett kézzel toporog a miniszterelnök, aki "megfagy, nem tud viselkedni, ha húsvér embert lát".
 • Vona Gábor a Fidesznek: Felháborító, hogy Orbán úgy kezeli a nyugdíjemelést, mintha az a saját döntése, eredménye lenne. "Komolyan gondolták ezt a videót? Ez egy tragédia-videó: nagyszüleink, szüleink generációját nem tisztelik."
 • Vona Gábor a Fidesznek 2.: "Egy év múlva lehet pakolni: a korrupció miatt, mert "nem lehet mindent ellopni, nem tart örökké", illetve "az elképesztő arrogancia miatt", ahogy Balog Zoltán a mentők béréről vagy Németh Szilárd egy megvert nőről beszél. A fideszesek szerinte "érzéketlenek a magyar nép kérdései iránt, meg fognak bukni 2018-ban".
 • Dömötör Csaba Vona Gábornak: "A Jobbik hátat fordított saját magának, és a szembesítésnél sértett kismalacként agresszívan reagál."
 • Dömötör Csaba feltehetően Simicska Lajosnak: Vona Gábor és a "főszponzor szisztematikusan kilúgoz egy nemzeti pártot", a Jobbik "megszűnt nemzeti pártnak lenni".
 • Kósa Lajos (Fidesz) Botka Lászlónak és az MSZP-nek: "Újabb MSZP-s korrupciós botrány" szerinte a Welt 2000 Kft. és az úgynevezett egységes monitoring információs rendszer (EMIR) ügye, az Európai Bizottság szabálytalanságot talált a korábbi közbeszerzési eljárásban, és 18 milliárd forintot kér vissza Magyarországtól. Kósa Lajos szerint az MSZP-nek és Botka Lászlónak ezek után vennie kell a kalapját, "ne induljon az MSZP a 2018-as választáson, sem morális, se erkölcsi alapja nincs rá".
 • Csepreghy Nándor (a Miniszterelnökség fideszes államtitkára) a teljes baloldalnak: A baloldal üljön össze és találja ki, hogy milyen arányban szeretnék visszafizetni ezt a 18 milliárd forintot.

A napirend előtti felszólalások műfaját arra találták ki, hogy a képviselők, frakciók felvethessenek, érinthessenek olyan aktuális témákat, amelyek amúgy nem szerepelnek a törvényhozás napirendjén. A fentiekből látszik, hogy az egyes politikusok milyen témákat tekintenek jelenleg olyan súlyúnak, amelyről mindenképp beszélni kell az ország nyilvánossága előtt.

(Borítókép: Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. május 2-án. Fotós: Kovács Attila/MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!