'99 óta nem haltak meg ennyien télen

2017.05.16. 08:33

"Szeptember óta többen halnak meg Magyarországon, mint az előző évben. Januárban és februárban pedig olyan sokan haltak meg, mint utoljára 1999-ben az első két hónapban" - írja a 444.hu a KSH friss tájékoztatása alapján.

„A halálozások számának tavaly szeptember óta tartó emelkedése tovább folytatódott. 2017. január–februárban 26 970-en vesztették életüket, ami nagymértékű, 21%-os emelkedést, számszerűen 4658-cal több elhunytat jelent az egy évvel korábbihoz képest. A szökőnaphatást figyelembe véve az elhunytak számának emelkedése még jelentősebb mértékű, 23% volt. ” - idézi a cikk a KSH-t, majd megpróbálja felfejteni az okokat.

A cikk szerint a KSH-ban az influenzajárványt feltételezik okként a megnövekedett halálozás mögött. Hozzáteszik, ezt friss statisztikai számokból nehéz bizonyítani. "A halálokokat összesítő statisztikában ugyanis a halál okaként leggyakrabban az elhunyt krónikus betegségét tüntetik fel. Így megtörténhet, hogy a fertőzés egy már eleve legyengült szerzetet támad meg és okozhatja a korábbi halált, de a statisztikában a krónikus betegség szerepel majd" - írja a 444. A halálokok feldolgozása egyébként lassú, az kétéves csúszásban van. 2015-ben Borsodban és Komárom-Esztergom megyékben volt kiugróan magas a halálozás.

A teljes cikket itt tudja elolvasni.