Áder János esete a független sajtóval

2017.05.16. 06:59

Január 2-án, miután kiderült, hogy Áder János elfogadta a Fidesz felkérését egy újabb államfői ciklusra, interjút kértünk tőle, hogy az elmúlt öt évről és a következőről  beszélgessünk. Lett volna miről, mert államfői szerepfelfogása, az őt jelölő koalícióhoz fűződő viszonya, valamint legfontosabb jogkörének, a frissen elfogadott törvények megvétózásának gyakorlata fontos kérdéseket vet fel.

Az elnöki hivatal január 3-án válaszolt, és a türelmünket kérték, majd bő 1,5 hónappal később, február 22-én azt írták, hogy Áder a "hivatalos programjai miatt sajnos jelenleg nem tud a rendelkezésükre állni.

Kérjük, hogy az interjúra 2017 májusában térjünk vissza.

Mivel azt is mondhatták volna, hogy bocs, de a köztársasági elnök nem ad interjút az Indexnek, ez a májusi visszatérés egy reménysugarat, akár halovány ígéretfélét is jelenthetett. Közben Ádert március 13-án újabb öt évre elnökké választották.

Május 2-án visszatértünk: levelünkben utaltunk a Köztársasági Elnöki Hivatal februári válaszára és megerősítettük, hogy az interjúkérelmünk továbbra is áll.

Kilenc nappal később (közben Áder másodszor is felesküdött) megjött az elnöki hivatal válasza. Ebben először is figyelmünkbe ajánlották a 768 oldalas "A haza minden előtt" című elnöki beszámolót (ezúton fejezzük ki hálánkat, hogy a parlamenti képviselőkkel ellentétben nekünk nem a könyvet, csak a linket küldték el).

És hozzátették, hogy Áder a beiktatási beszédében "kifejtette véleményét aktuális politikai és közügyeinkről". És hogy köszönik, de az interjú lehetőségével nem kívánnak élni.

Bár jó lenne tudni, milyen szempontokat mérlegeltek februártól májusig, de túloznánk, ha most csalódottan azt írnánk, hogy Áder János nem váltotta be a reményeinket: nemigen lehettek illúzióink, hogy ad-e az Indexnek politikai interjút. Ilyet független orgánumnak saját hivatalának adatai szerint utoljára 2013 májusában adott, akkor az Axel Springer lapjainak nyilatkozott. Azóta a közmédián kívül

  • a Heti Válasznak beszélt a hazai halakról, 
  • a (már Pálmai L. Ákos-vezette) Origónak a New York-i klímacsúcsról,
  • a Blikknek a párizsi klímacsúcs tétjéről (a Föld jövője), és
  • a Mediaworks lapjainak a Föld kibillent egyensúlyáról.

Ez utóbbi interjúja napra pontosan két éve jelent meg. Azóta Áder, akinek elsődleges alkotmányos feladata a nemzet egységének kifejezése, kizárólag a kormánypropaganda legfontosabb szócsövének számító közmédiának nyilatkozott.

  • Ha így megy tovább, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk,
  • mindent megkérdőjelezünk, minden – akárcsak hallgatólagos – megállapodást semmibe veszünk, minden határt átlépünk

– így búsongott Áder János a május 8-i eskütétel utáni ünnepi beszédében.