Gyurcsány óriási konteót adott elő Orbán titkos svájci bankszámlájáról

2017.05.16. 10:43
Továbbra sem mutat bizonyítékot Gyurcsány Ferenc azokról az állítólagos papírokról, amelyekkel az oroszok zsarolhatják Orbánt. Ám most elárulta, hogy Orbán titkos svájci bankszámlájára célozgat hetek óta. Hatalmas összeesküvés-elmélet bontakozott ki Kálmán Olga műsorában.

Gyurcsány Ferenc pár nappal ezelőtt meglehetősen furcsa kampányba kezdett Orbán Viktor ellen. A DK elnöke bejelentette, hogy állítólag látott olyan titkos dokumentumokat, amelyek állítólag bizonyítják a Fidesz törvénytelen finanszírozását, és Orbánt ezzel zsarolhatják állítólag az oroszok.

Azért a sok állítólag, mert Gyurcsány Ferenc egyelőre az égvilágon semmilyen bizonyítékot nem mutatott be, ami akár csak nyomokban is alátámasztaná a mondatait. A volt miniszterelnök 72 órás ultimátumot is adott a jelenlegi miniszterelnöknek, hogy tisztázza magát. Ám mivel konkrétumok nem hangoztak el, Orbán annyival intézte el a dolgot, hogy „a volt kormányfőnek nem jogi természetű, hanem más jellegű segítségre van szüksége”.

Ezúttal viszont nagyon is konkrét dolgokat fogalmazott meg Gyurcsány a Hír TV Egyenesen című műsorában hétfő este. A DK elnöke ezúttal sem mutatott papírt, ám Kálmán Olga kérdéseire válaszolgatva kibökte:

Gyurcsány szerint Orbán Viktornak van vagy volt egy titkos svájci bankszámlája.

Egy LMP-s vezető akadt ki Gyurcsány sztoriján 

Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja a Facebookján így kommentálta Gyurcsány nyilatkozatát: „Ha tényleg van bármilyen konkrét információja arról, hogy a magyar miniszterelnököt zsarolják az oroszok, de úgy akarja nyilvánosságra hozni, hogy barkochbázik Kálmán Olgával, az több mint felelőtlenség. Az orosz befolyás a legfontosabb nemzetbiztonsági kockázat ma Magyarországon. Nem kell hozzá orosz akcentussal beszélő ügynök, ott van Paks 2, Kiss Szilárd és a MET-ügy. Gyurcsány vagy mutassa meg, hogy mivel rendelkezik, vagy szálljon ki a bohócautóból!"

A DK vezetője a majdnem húszperces interjúban egy hatalmas konteót, összeesküvés-elméletet adott elő arról, hogyan kente meg valaki Orbán Viktort. Megpróbáltuk kihámozni a konkrétabb elemeket a beszélgetésből:

  • Gyurcsány titkos banki papírokat látott, amelyek szerinte bizonyítanak egy Orbán körüli korrupciós ügyet.
  • A banki papírok egy európai, illetve egy távol-keleti bankhoz köthetőek. Az egyik bankszámlakivonat kedvezményezettje Orbán Viktor. 
  • A kérdésre, hogy svájci és szingapúri kivonatokról van szó, Gyurcsány azt mondta, „jó felé tapogat”.
  • Több tranzakcióról van szó, amelyek pontos összegét nem árulta el Gyurcsány, de forintra átszámítva 100 millió és 1 milliárd forint közötti összegről van szó.
  • Gyurcsány a kérdésre, hogy Orbánnak svájci bankszámlája van-e, azt mondta, van vagy volt, nem tudja, létezik-e még. 
  • A számlákról a szóbeli tájékoztatást (sok évvel korábban) Gyurcsány egy orosz politikustól kapta. A kérdésre, hogy Putyin elnökről van-e szó, Gyurcsány azt mondta: nem mondtam, vagy igen, vagy nem.
  • A mostani közvetítővel, aki megmutatta neki a dokumentumokat, eddig kétszer találkozott, de most jelezte, hogy Gyurcsány ne aggódjon, hamarosan jelentkezni fog.
  • Gyurcsány feltételezi, hogy sok pénzt kérnek a dokumentumért, de a volt miniszterelnöknek ez minden pénzt megér, ki fogja fizetni, hiszen az országnak sok mindent megér.

A fentieket egy mondatban úgy összegezhetnénk, hogy Gyurcsány szerint valaki egy távol-keleti bankon keresztül 100 milliókat utalt Orbán titkos svájci bankszámlájára, és erről Putyin vagy nem Putyin szólt Gyurcsánynak évekkel ezelőtt.

Mivel elég súlyos korrupciós váddal illette Gyurcsány Orbánt, megkérdeztük a miniszterelnököt is, kíván-e reagálni az állításokra. Egyelőre nem kaptunk választ.