Fidesz: Soros-jelentést fogadott el az EP

2017.05.17. 15:24 Módosítva: 2017.05.17. 15:31

A kormánypárt szerint újabb frontális támadás indult a magyar kormány ellen, amikor az EP-ben a magyarországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadták el, amelynek értelmében megkezdik az előkészítését a hetedik cikkely szerinti eljárás megindításának.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs szerint azonban nincs reális esélye annak, hogy életbe lépjen az uniós szerződés hetedik cikkelye Magyarországgal szemben.

Hidvéghi szerint

a Soros-jelentés felháborító, és hetet-havat összehord.

Mint mondta, az EP Magyarországra akarja erőltetni az illegális bevándorlást.

Hasonlóan reagált Szijjártó Péter külügyminiszter is, aki a magyar kormányzatot elmarasztaló jelentést jegyző portugál zöldpárti EP-képviselőre utalva úgy vélte, a mostani európai parlamenti szavazás

gyakorlatilag egy Tavares-jelentés helyett egy Soros-jelentésről szólt, Soros György hálózatának egy újabb támadását láthatjuk Magyarországgal szemben.

Szijjártó Péter közölte, teljesen mindegy, hogy milyen nyomást akarnak ránk gyakorolni, teljesen mindegy, hogy milyen jelentéseket fogadtatnak el az EP-vel, a magyar kormány csak Magyarország és a magyar emberek biztonságát tartja szem előtt.

Mindez azért érdekes meglátás, hiszen a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt sok képviselője is megszavazta a szigorúbb határozatot. A tervezetet 393 szavazattal 221 ellenében 64 tartózkodás mellett fogadták el, miközben a baloldali, a zöld és a liberális frakciókban összesen 360-an ülnek. A Néppárt frakcióját durván megosztotta az ügy: 200 képviselőből 67-en átszavaztak a baloldali pártok javaslatára, hogy legyen hetes cikk, és 40-en tartózkodtak.

MSZP:  Európának elege van a magyar kormányból

Molnár Gyula pártelnök budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy néhány nappal az uniós csatlakozás 13 évfordulója után a magyar kormány Európa "szégyenpadjára próbálja húzni" az országot. Az Európai Parlament magyar kormánynak szóló üzenete egyértelmű és világos, az a demokráciaellenes döntések, a civilekről szóló törvény, a szabad egyetemek elleni támadás miatt született - közölte.

A politikus leszögezte, hogy a szavazás nem Magyarországról, hanem a kormányról szólt. Nem jelenti azt, hogy megszűnt volna az ország uniós tagsága, de elindult a szavazati jog felfüggesztésének folyamata, ami példátlan történelmi helyzet - fogalmazott Molnár Gyula. Hozzátette, hogy a döntést nem Brüsszel, nem Soros György, hanem a jobboldali szavazatokkal is támogatott Európai Parlament hozta meg.

A határozat nem jelent semmilyen gazdasági szankciót, rövid távon semmilyen kárt nem okoz a magyar embereknek - hívta fel a figyelmet. A pártelnök kijelentette: innentől kezdve a 2018-as választások tétje, az, hogy "Orbán Viktor, vagy Európa". Az MSZP le akarja váltani a kormányt és Európában szeretne maradni - tette hozzá.

DK: ha Orbán marad, az ország elbúcsúzhat az uniós tagságától

A párt szóvivője, Gréczy Zsolt az MTI szerint úgy fogalmazott: Orbán Viktornak mára már nem maradt támogatója Európában. Ezt azzal magyarázta, hogy a határozat elfogadását a Fidesz pártcsaládjához tartozó EP-képviselők is támogatták.

A fideszes politikusok azt fogják "hazudni", hogy megtámadták a magyar embereket, de ez nem igaz, az EP-képviselőknek azért van elegük Orbán Viktorból, mert szeretik Magyarországot és "már nem tudják tétlenül nézni ezt a rombolást" - közölte a szóvivő. Nem csak az uniónak, de a jóérzésű magyaroknak is elegük van abból a politikából, amelyik "csal, lop, kiárusítja az országot az oroszoknak, el akarja hagyni Európát, egyetemeket zárat be és civil szervezeteket vegzál" - tette hozzá.

A történelem válaszút elé állította a magyarokat, vagy Orbán Viktor, vagy Európa. A DK Európát, az európai Magyarországot, az európai életet választja - összegzett Gréczy Zsolt.

Liberálisok: elfogyott a türelem

A Magyar Liberális Párt szerint elfogyott a türelem a magyar kormány pávatánca után, a folyamatos provokációkat megelégelték  a korábbi szövetségesek is. Mostantól a magyar kormány minden lépését folyamatosan vizsgálni fogják Brüsszelben és hosszú ideig a szégyenpadra kerül, párialétbe szorul a kabinet. Ha a kifogásolt ügyekben (CEU, civilek üldözése, Brüsszel elleni uszító kampány, migrációs törvények) nem lesz érdemi változás, nagyon súlyos következményekkel kell számolnunk, amit sajnos nem csupán a kormány, de az egész ország fog elszenvedni.