Kőbányára költöztethetik a Közlekedési Múzeumot

2017.05.18. 20:56

Mint kedden megírtuk, egyre valószínűbb, hogy a Közlekedési Múzeum új helyre kerül majd, és a teljes gyűjteményt költöztetni kell. A Liget-projekt egyik legdrágább eleméről már hónapok óta folyik a tárgyalás. Most helyszínként a HVG információi szerint a Kőbányai úti Északi Járműjavító a legesélyesebb.

Ahvg.hu kormányzati forrásból úgy tudja, hamarosan kormányhatározatban fogják új helyszínnek jelölni a volt MÁV-os szerelőcsarnokot. Az Északi Főműhelynek is nevezett javítócsarnok négyszer nagyobb, mint az előző helyszín volt, több mint 20 ezer négyzetméteres. A városligeti helyszínhez képest ezért ide jobban beférnek majd a mozdonyok és kocsik.

A csarnokkal még más rozsdazónás helyszínek, mint például a Nyugati pályaudvar melletti terület is versenyben van. A kőbányai Főműhely a hatvanas években épült, máig jó állapotban van. Az új helyszín átadását eredetileg 2017 nyarára tervezték.

A múzeum eddigi helyén, a Városligetben pedig visszaépítik a Pfaff Ferenc tervezte milleniumi pavilont, derült ki Baán László, a Liget-projekt vezetőjének és a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának közleményéből. A pavilonban magyar találmányokra alapozott műszaki csodák palotája lesz majd.