Azt mondták, csak a munkája számít, aztán kirúgták

2017.05.18. 08:27 Módosítva: 2017.05.18. 08:32

Interjút adott a 24.hu-nak Pencz András, akit azért rúgtak ki a XXII. kerületi önkormányzattól, mert a Momentum Mozgalom tagja, és részt vett az olimpiáról szóló népszavazási aláírásgyűjtésben. A kirúgásáról szóló beszélgetés egy részlete nyilvánosságra is került. A felvételen Németh Zoltán, Budafok-Tétény alpolgármestere azt mondja: munkájával elégedettek voltak, kitűnő kollégának tartják, de az olimpiaellenes népszavazás miatt mennie kell.

Pencz tavaly január elseje óta dolgozott az önkormányzatnál. Ifjúságkutatást, fejlesztéspolitikai attitűdkutatást végeztek a kerületben, átszabták az önkormányzati média költségvetését úgy, hogy ne az elavultabb médiumokra költsön a kerület. Elmondása szerint már akkor kapcsolatban állt a Momentummal, részt vett a szervezet formálásában. Ezt Karsay Ferenc polgármester is tudta, aki a család jó barátja. Pencz szerint a polgármester azt mondta: csinálja nyugodtan, ameddig neki nem szólnak, hogy ezzel probléma van, addig rendben van.

Amikor elindult az aláírásgyűjtő kampányuk, szólt róla az önkormányzatnál is. „Lehet, azt hitték, az egészből nem lesz semmi komoly. De már a legelején is azt mondták, hogy nekik csak az számít, az ottani munkámat végezzem el.”

Pencz azt mondta: jogilag egyelőre még az önkormányzatok függetlenek. Ő szakmai munkát végzett, ahhoz senkinek semmi köze nincs, mit csinál a szabadidejében. 

Az aláírásgyűjtés sikere után nem sokkal a polgármester megkereste. Pencz szerint a kirúgásához mégsem neki, hanem Németh Zoltán Zsolt alpolgármesternek van köze. Ő a Fidesz választókerületi elnöke, akinek beleszólása van abba, hogy 2019-ben ki indul az önkormányzati választásokon. „Ha a polgármester nem úgy viselkedik, ahogy elvárják tőle, és ahogy a Fidesznek megfelelő, a helyére tesznek valaki mást.”  

Pencz ezután az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, mert szerinte a politikai véleménye miatt kellett távoznia, míg az önkormányzat a hangfelvétel miatt tett feljelentést a XXII. kerületi rendőrkapitányságon. A fiatalember most a Momentum Mozgalom szervezeti igazgatójaként dolgozik, állítása szerint nulla forintért.