79 milliárd forint jut jövőre a gyermekétkeztetésre

2017.05.24. 12:05

Munkás napot tartottak az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárai, négyen két sajtótájékoztatót is tartottak, amelyeken megtudhattuk, hogy az egyes területekre mennyit szán a kormány 2018-ban.

79 milliárd gyermekétkeztetésre

A jövő évi költségvetésben minden eddiginél többet, 79 milliárd forintot fordítanak gyermekétkeztetésre, ez háromszor akkora összeg, mint 2010-ben - közölte Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

Novák Katalin azt mondta: jelenleg majdnem félmillió gyerek étkezik ingyen a bölcsődében naponta négyszer, az óvodában és az iskolában naponta háromszor, továbbá sokan kedvezményesen kapják az ételt.

2010-hez képest megötszöröződött az ingyen étkező bölcsődések száma, az óvodások esetében 2010-ben tízből három gyermek, 2018-ban már nyolc kapja ingyen a reggelit, az ebédet és az uzsonnát - közölte az államtitkár.

1,9 milliárd a fiatalok drogprevenciójára

Csaknem kétmilliárd forint jut a legveszélyeztetettebb, gyermekotthonban élő fiatalok droghasználatának megelőzésére, visszaszorítására a Legyen más a szenvedélyed! 2. című projekt keretében - ezt már rögtön három államtitkár jelentette be.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, nem az ártalomcsökkentésben hisznek, hanem a felépülésközpontú megközelítésben.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt nevezte a legfontosabbnak, hogy valódi életkezdési esélyt kapjanak a gyermekvédelmi gondoskodásban élők.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közölte: az uniós társfinanszírozású projektben mintegy húsz pályázót, intézményfenntartót tudnak támogatni 50-150 millió forinttal.