Frigyes
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A kormány nem enged CEU-ügyben az Európai Bizottságnak

untitled shoot-3351
2017.05.25. 10:57 Módosítva: 2017.05.25. 14:53

Nem sérti a magyar kormány szerint a szolgáltatásnyújtás szabadságát a felsőoktatási törvény lex CEU-ként elhíresült módosítása, ezért nem változtat az áprilisban elfogadott törvényen – a Hvg.hu információi szerint ez áll abban a válaszlevélben, amelyet az Európai Bizottság április végi figyelmeztetésére állított össze az igazságügyi minisztérium.

A 30 napos válaszadási határidő letelte előtti utolsó napon kelt levélben a minisztérium azzal is érvel, hogy az oktatás minősége minden egyéb irányelv felett áll, márpedig a módosítás nélkül a minisztérium szerint nem lehetne garantálható, hogy ne működhessenek kamudiplomát adó felsőoktatási intézmények Magyarországon. Az anyaországban működtetendő kampusz követelménye és a névazonosság tilalma az érvelés szerint semmilyen más uniós alapértéket, így az oktatás szabadságát sem veszélyezteti.

Az Európai Bizottság április végén azért indított eljárást a magyar kormány ellen, mert a törvény túlságosan korlátozza az oktatási piacot, amikor például megszabja, hogy egy egyetemet hogyan hívhatnak, illetve, hogy csak akkor végezhet külföldön is oktatási tevékenységet, ha az anyaországában is végez hasonlót. A magánpiaci oktatási intézményekre is vonatkozik az az európai uniós alapelv, hogy a szolgáltatások szabad mozgását csak nagyon indokolt esetben lehet korlátozni az EU-ban.

Az új törvény értelmében a CEU működési engedélye 2017. október 11. után bármikor visszavonható. 2018. január 1. után azonban már nem vehetnek fel új diákokat. Ha a törvényt nem vonják vissza, vagy módosítják érdemben, akkor a CEU nem folytatja tevékenységét Budapesten. 

Az Európai Bizottság megfontolja a magyar kormány érveit, és ha nem tartja őket elfogadhatónak, „indokolással ellátott véleményt” küld Magyarországnak. Ebben a Bizottság kifejti, hogy miért nem teljesítjük az uniós jogot, és felszólítja a kormányt, hogy szüntesse meg a jogsértő helyzetet. Ha a magyar kormány hajthatatlan, az Európai Unió Bíróságán landolhat az ügy, ahol eldől majd, hogy kinek van igaza.

Megkérdeztük az Igazságügyi Minisztériumot és a Miniszterelnökséget, hogy megerősítik-e a Hvg.hu információit. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. Lázár János viszont kénytelen volt beszélni a CEU-ról a csütörtöki Kormányinfón, ami nem sokkal a cikk megjelenése után kezdődött. Azt mondta az ügyről, hogy Sorosnak "az Európai Bizottságot és EP-t is sikerült bemozdítania". A válaszának lényege pedig az lesz, hogy

az Európai Bizottság egyetlen érvet sem hozott fel, ami miatt a törvényt módosítani kellene.

Lázár szerint hisztériakeltés, habverés megy a CEU körül, hiszen más amerikai egyetemmel és az abban bejegyzési helye szerint illetékes állammal, Marylanddel sikerült megállapodni. És Kínával is, ami Lázár szerint annak bizonyítéka, hogy a CEU-val kapcsolatos kifogások politikai alapúak, Soros György mozgatja a szálakat.

Az Európai Parlament a demokráciánkat vizsgálja

Ahogy arról korábban írtunk, az Európai Parlament (EP) elkezdi vizsgálni, hogy tiszteletben tartják-e az európai alapjogokat Magyarországon. Az EP határozata a menedékkérőket és a civileket vegzáló törvények mellett a korrupció és a CEU ellehetetlenítése miatt írta azt, hogy súlyosan romlott a demokrácia és jogállamiság állapota  Magyarországon.