Országos aláírásgyűjtést indít az LMP a paksi népszavazásért

2017.05.25. 17:11 Módosítva: 2017.05.25. 18:21

Megtagadta a Hadházy Ákos (LMP) országgyűlési képviselő által benyújtott, a paksi atomerőmű-bővítéssel kapcsolatos iratok és költségvetési számítások titkosításának feloldásáról szóló népszavazási kérdések hitelesítését a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtöki ülésén - közölte az MTI. 

Hadházy Ákos a kérdéseiben a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó teljes iratanyag, valamint a bővítés árát megalapozó összes tételes beárazott költségvetés minősítésének a feloldását kezdeményezte.

Az NVB tagjainak többsége úgy ítélte meg, a kérdések nem hitelesíthetők, mert tiltott tárgykörbe ütköznek, ugyanis közvetlen összefüggésben vannak a paksi erőmű bővítéséről szóló egyezménnyel. Ebben ugyanis a felek vállalták, hogy az egymásnak átadott adatok tekintetében titoktartásra kötelezettek.

A kérdések a bizottsági tagok többsége szerint nem egyértelműek, mivel azt a látszatot keltik, hogy az iratokat a minősített adatok védelméről szóló törvény alapján minősítették titkosnak, holott a kérdéssel elérni kívánt cél egy másik, a paksi beruházásról szóló törvény hatályon kívül helyezésével lenne elérhető.

Országos aláírásgyűjtést indít az LMP

Hadházy Ákos ezután bejelentette, hogy országos aláírásgyűjtést indít a paksi népszavazás érdekében az LMP.   Azt írta, a magyar emberek többsége ebben a kérdésben velük és nem a Fidesszel ért egyet. "Biztosak vagyunk benne, hogy a választók támogatásával meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt" - írta.

Szerinte azzal, hogy újabb paksi bővítésről szóló népszavazási kérdéseket utasított vissza "a többségében Fideszes pártdelegáltakból álló" Nemzeti Választási Bizottság, a testület "újra bebizonyította, hogy a kormányhoz hasonlóan egy célja van: mindenáron, akár mondvacsinált okokra hivatkozva megakadályozni a paksi beruházásról szóló népszavazás kiírását".

Kifejtette: az NVB indoklásában "a Fidesz által áterőszakolt" alaptörvényre hivatkozott, azonban az LMP álláspontja szerint hibás az az alkotmány, amely megakadályozza, hogy egy, az ország jövőjét évtizedekre meghatározó kérdésben az emberek maguk dönthessenek. A párt ezért kezdeményezett alaptörvény-módosítást, a Fidesz azonban ezt is leszavazta, ezzel egyértelművé téve, hogy nem érdekli az emberek véleménye a paksi bővítésről - fogalmazott.