Zsófia
17 °C
21 °C

Botka lebontaná a kerítést a magyar-szerb határon

2017.05.25. 18:43 Módosítva: 2017.05.25. 21:18

Lebontaná a magyar-szerb határon a bevándorlás feltartóztatására emelt kerítést az MSZP kormányfőjelöltje, ha működne az Európai Unió határvédelmi ellenőrzése, és a közel-keleti helyzet megnyugodna. Botka László ezt a Közép- és Kelet-európai Beruházási Csúcstalálkozón mondta a Reutersnek. 

Az MTI beszámolója szerint a szocialista politikus az interjúban arról is beszélt, hogy a jövő évi választáson csak egyféleképp lehet legyőzni Orbán Viktort: ha egyetlen baloldali kihívója lesz. "Nem lehet választási sikert elérni a jelenlegi tömegbázis szélesítése nélkül. Hiteles és erőteljes, a társadalmi egyenlőségre szilárdan épülő programra van szükségünk, 

továbbá biztosítékokkal kell szolgálnunk arra, hogy tanultunk 2010 előtti hibáinkból.

Az MSZP kormányfőjelöltje kizártnak tartja, hogy pártja együttműködjön a Jobbikkal. A Jobbik politikáját sikertelennek és hiteltelennek minősítette.

Az MSZP-ről azt mondta: nem fogják megismételni 2014-ben elkövetett hibáit, amikor is a baloldali pártok belesüppedtek egy hosszadalmas civakodásba arról, hogy együttműködjenek-e egyáltalán, és ha igen, miként.

Botka szavai szerint a szocialisták szükség esetén egyedül mennek végig az úton. "Mindenki a saját útját keresgéli mostanság. Én előálltam egy határozottan új baloldali programmal. Ki akarom szélesíteni támogatóim körét, és biztos vagyok abban, hogy végül mindenki fontolóra veszi felelősségét a jelenlegi kormány leváltásában."

Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuálisnak azt mondta: Botka László kerítésbontásról szóló kijelentésével "kibújt a szög a zsákból". Kovács válaszában semmi váratlan nincs. Szerinte amit az MSZP miniszterelnök-jelöltségére pályázó szegedi polgármester mondott, az

egyértelműen Soros György forgatókönyve.

Az unióban "a folyamatok nem abba az irányba mutatnak, hogy egyetértés látszana kialakulni, hogy mit kell tenni a határokon", hiszen az Európai Parlament nemrégiben hozott határozata "annak a magyar határ-, illetve rendvédelmi politikának az elutasítása", amelynek eredményeként szinte nullára sikerült csökkenteni az illegális migrációt, mondta Kovács Zoltán.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: titkosszolgálati jelentések szerint egyre több a "közvetlenül Európa környékén ugrásra készen várakozó" bevándorló, ami azt mutatja, hogy nem egy-két évig, hanem évtizedekig vagy generációkon keresztül fennálló nyomással kell számolni.