Hiába vallottak volna tartótisztek az ügynökváddal illetett ex-KDNP-s Vargáról

2017.05.25. 12:10

Varga László egykori református tiszteletesről, a KDNP volt parlamenti képviselőjéről két kecskeméti MSZP-s állította azt, hogy besúgó volt. Állításaik valóságtartalmát egykori tartótisztek meghallgatásával kívánták bizonyítani, a bíróság azonban kimondta: egykori III/III-asoktól nem várható érdemi nyilatkozat - írja az atv.hu.

A Kecskeméti Járásbíróság társtettesként elkövetett rágalmazás vétségében bűnösnek találta Király Józsefet, az MSZP megyei elnökét, országos elnökségi tagot és Riczu Péter városi alelnököt, a szocialisták 2014-es önkormányzati képviselőjelöltjét. A politikusokat egy évre próbára bocsátották, az ítélet nem jogerős.

A magánvádas rágalmazási pert Varga László indította. 

A szocialisták még a 2014-es kampányban vádolták meg besúgói múlttal Varga Lászlót, aki akkor lett a Magyar Nemzeti Bank 12 milliárd forint fölött diszponáló Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványának kuratóriumi elnöke. (Már nincs köze az alapítványhoz.)

Miután Varga rágalmazási pert indított, Király József egykori állambiztonsági tartótisztek meghallgatásával kívánta bizonyítani állításai valóságtartalmát. Védője másfél éve indítványozta, hogy tanúként hallgassák meg azon egykori III/III-as tiszteket, akik Kecskeméten szervezték be a besúgókat, majd titkos lakásokban találkoztak velük, feladatokat adtak nekik, olvasták és felhasználták a jelentéseiket.

A 24.hu viszont arról írt, hogy a Kecskeméten lefolytatott perben a bíró végül egyszerűen kimondta: egykori III/III-asoktól nem várható érdemi nyilatkozat, ezzel pedig egy csapásra tisztázta is az egykori kereszténydemokrata képviselőt.