Egy urológus szakorvosjelöltre hagyták az egész sürgősségi osztályt Sopronban

2017.05.26. 16:12 Módosítva: 2017.05.29. 14:00

Súlyos történetet osztott meg a soproni kórház egyik szakorvosjelöltje – az 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoportban. Üzenete egyfajta segélykérésnek is felfogható, mert arról szól: a munkaerőhiány miatt olyan feladatot kellene ellátnia egyedül, felügyelet nélkül, amire még nem készült fel, írja a 168 Óra.

A fiatal nő a Facecebook-csoportban azt írta magáról, hogy urológus szakorvosjelölt, aki az írásbeli szakvizsga után és a szóbeli előtt áll. Mivel a kórház sürgősségi osztályán munkaerőhiány van, szinte folyamatosan a kórház sürgősségi osztályán kell dolgoznia, ahová baleseti sérültek, súlyos, életveszélyes állapotban lévő betegek is érkeznek.

A kórház úgy oldotta meg a sürgősségi osztályon fennálló szakemberhiányt, hogy más osztályok és más szakmák rezidenseit, szakorvosjelöltjeit rendelte teljes műszakban a traumatológiára. 

Nem elég, hogy teljes műszak mellett a saját osztályunk engem nem lát, illetve én sem a szakmámat, hanem éjszakai műszakban teljesen egyedül, szakmai felügyelet nélkül (nincs műszakvezető, nincs sürgősségis orvos sem, tehát rajtam kívül zéró orvos) kell nekem, egy urológusnak az egykapus sürgősségi osztályt ellátnom.

Problémája nem egyedi. Más kórházakban is előfordul, hogy a rezidensek, szakorvosjelöltek választott szakmájuktól eltérő és képzettségüket meghaladó feladatokat kapnak a leterhelt és szakemberhiánnyal küzdő kórházakban. Az a kisebbik baj, hogy emiatt nem tudnak elég gyakorlatot szerezni saját szakterületükön, nagyobb probléma, hogy ez veszélyezteti a betegek biztonságát, hibák esetén pedig a fiatal orvost vonják felelősségre a bíróság előtt. 

Az előírások szerint ilyen feladatokat csak tapasztalt orvos irányítása és felügyelete mellett láthatnak el, de a kórházak nem mindig tudnak elég képzett orvost beosztani az ügyeletekbe.  

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség alelnöke a lapnak azt mondta: nem elfogadható, hogy egy urológus szakorvosjelöltet a sürgősségire küldjenek ügyelni mindenféle szakmai felügyelet nélkül. A 4-5 éves rezidensi időszak ugyanakkor Velkey szerint nem homogén. Ma már az orvosképzés is afelé halad, hogy a szakorvosjelöltek minél nagyobb kompetenciát szerezzenek más szakterületeken is, és időben döntési helyzetekbe kerüljenek. Velkey azt mondta, a fiatal orvosokat nem szabad túlvédeni, hermetikusan elzárni a napi, nagyon is felelősségteljes gyakorlattól.

Kórház: Biztonságban vannak a betegek

Az Index kereste telefonon a Soproni Erzsébet Oktató Kórház igazgatóságát, ahol péntek délután 16 óra után már senki nem vette fel a telefont. Kérdéseinket elküldtük a kórház emailcímére, ahonnan szombaton megérkezett a válasz.

Frissítés:

Leírták, hogy a sürgősségi orvostan hiányszakma, ezért a sürgősségi osztályok sürgősségi szakorvosok felügyelete mellett más szakterületek képviselőivel szerveződnek. "Az általuk itt megszerzett tudás jelentősen növeli a betegellátás biztonságát, hiszen a saját szakterületén, osztályán előforduló akut esetek felismerését és ellátásának megkezdését leginkább a sürgősségi osztályon tudja elsajátítani" - magyarázták, hozzátéve, hogy a Sürgősségi Betegellátó Osztályon a különböző szakterületek akut esetei jelennek meg.

A kórház szerint az adott szakterület szakorvosai náluk folyamatosan elérhetők, ezért

a rezidensnek nem kell egyedül, felügyelet nélkül  ellátnia kompetenciáját meghaladó eseteket.

A kórház szerint a rendszer úgy működik, hogy bármilyen eredetű, súlyos-potenciálisan  életveszélyes állapotú beteg érkezését a mentőszolgálat előre jelzi, őket a sokktalanítóban fogadja és látja el egy, a beteg ellátásához szükséges orvosokból és szakdolgozókból álló team.

A betegek ellátása, kezelése a szakmai protokolloknak megfelelően, biztonságosan történik

- áll a kórház közleményében.

Az orvosnő Facebookon olvasható bejegyzésébe a 168 órában megjelent cikk, majd az Index-átvétel után több órával került oda az a figyelmeztetés, hogy nem járul hozzá a sajtóban való megjelenéshez. Az orvosnő a bejegyzését egy nyilvános csoportban közölte, ami mindenki számára elérhető, és a sajtó számára is forrásul szolgál. A csoport adminisztrátora is arra hívja fel mindenki figyelmét, hogy nyilvános csoportként működnek, és ők is azt szeretnék, ha ezek a hazai egészségügy működéséről sokat eláruló posztok nyilvánosságra kerülnének.  • Hírek
  • Hírek