Brutálisan megszorongatták Farkas Flóriánt a köztévén

2017.05.27. 09:30

Farkas Flórián, fideszes képviselő a Lungo Drom elnökeként pénteken aláírta a Fidesszel kötött választási együttműködést. A Fidesz részéről Kövér László volt az aláíró. Az eseményt délután hatra tervezték, de sajnos át kellett tenniük néhány órával korábbra a találkozót. És nagyon szerették volna, ha minden laptól, újságtól, tévétől vannak az eseményen, de sajnos önhibájukon kívül elfelejtettek szólni másoknak, csak az MTI és a köztévé jutott el a Fidesz-székházba.

A köztévé minden bizonnyal lelkiismeretes szerkesztői érezhették, hogy nem túl korrekt, hogy csak ők számolhattak be a jeles eseményről, ahogy az sem, hogy csak bábként álltak ott, és nem kérdezhették fontos, aktuális kérdésekről a roma vezetőt. Úgy dönthettek tehát, hogy csőbe húzzák Farkast: behívták a reggeli műsorba, hogy az együttműködésről kérdezzék, majd lecsaptak a mit sem sejtő fideszes politikusra. Összesen négyszer szólalt meg a riporter, de ez a négy mondat éles pengeként szabdalta darabjaira a ködösítés, mellébeszélés lehetőségét is.

A műsorvezető szinte levegőt venni nem hagyta Farkast, rögtön az első kérdéssel a közepébe vágott. Gyakorlatilag sarokba szorította az ORÖ korábbi vezetőjét, akinek vezetése alatt úgy tűnt el másfél milliárd azzal a céllal, hogy munkához juttassanak romákat, hogy végül egyet sem sikerült munkához juttatni.

Mi van ebben a megállapodásban?

- tette fel a kérdést a műsorvezető, és szinte mi éreztük magunkat kellemetlenül, hogy hogyan fogja magát kivágni ebből Farkas Flórián. El is kezdett hadoválni furcsa piramisokról, hogy a romák majd milyen szinten lesznek képviselve a politikában, alsó, felső szintekről, de itt újra, kegyetlenül lecsapott az M1 műsorvezetője:

Arra, gondol, bocsásson meg elnök úr, hogy a helyi, települési önkormányzatokban való részvételtől egészen a parlamentig?

Bumm! Kész, vége! Ebből hogy jön ki az ember, aki olyan ügyesen felügyelt egy uniós milliárdos projektet, hogy maga Balog Zoltán, Emmi-vezér ismerte el, hogy a program céljaiból jórészt semmi nem valósult meg, ezért a támogatás visszafizetésére kötelezte az ORÖ-t. A kormány persze észnél volt, és keményen fellépett a lopás ellen, illetve azok ellen, akik ebben részt vettek: 2016 karácsonya előtt egy 1,3 milliárdos támogatással kisegítette a csődközelbe jutott szervezetet, vagyis kevés híján kvázi elengedte az ORÖ adósságát. Még hogy nincsenek következmények!

De itt még nem volt vége a gyilkos reggelnek. Farkas Flórián újabb programelemekről kezdett beszélni. Arról például, hogy a telepprogramokat folytatni kell, építeni kell az utakat, mert ahol utak épülnek, ott munka is van, és egy biztonságos közlekedés, mondta. De nagyjából eddig jutott, mert olyan keresztkérdést dobott be a koncot el nem engedő, megvadult köztévés riporter, hogy a vér a kamerára fröccsent:

Bocsásson meg, tehát oda megy a vállalkozás is, oda megy a termelés, a gazdaság.

Tessék! Most ezek után lehet bármit mondani? Hát persze, hogy nem. A Farkas vezetése, felügyelete alatt futó Híd a munka világába projekt ügyében a NAV kezdett el vizsgálódni költségvetési csalás gyanúja miatt, majd később feljelentést is tett. Az ORÖ-nél történtek miatt már féltucat nyomozás zajlik hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés, közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanújával, szóval teljesen érthető, és releváns közbevágás volt a riporter részéről, hiszen egy valódi újságíró, ha alkalma nyílik rá, természetes, hogy erről fogja kérdezni a kormánypárt képviselőjét, a miniszterelnöki megbízottat.

Persze érdemes megnézni az egész beszélgetést, tényleg valódi, tökös újságírói munka volt. De ha csak egy mondatot szeretnénk kiemelni, ami mesterien teszi helyre a fideszes politikust, akkor a műsorvezető utolsó mondatát emelném ki. Szinte beleborzongunk, és azt érezzük: soha nem szeretnénk, hogy valaki egy ilyet szegezzen nekünk élő adásban:

Elnök úr, képviselő úr, köszönöm szépen, hogy befáradt.