Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Csütörtökig tart az aranyéletük azoknak, akik a magyar emberek vérét szívják

2017.05.29. 13:39

Idén június 1-jén, csütörtökön indul az országos szúnyoggyérítési program; az irtás a Szigetközben és a Tisza-tónál kezdődik, ugyanis jelenleg ezeken a területeken a legtöbb a vérszívó – közölte a katasztrófavédelem. Ha az időjárás nem akadályozza a munkát, akkor csütörtöktől vasárnapig 28 ezer hektárnyi területet kezelnek a szakemberek.

A programért felelős Mukics Dániel elmondta, az elmúlt hetek esős időjárása nyomán az ország több területén megindult a szúnyogok szaporodása, így a Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni. 

Ebben a helyzetben június 1-jétől Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek. A térségben légi és földi módszer együttes alkalmazásával indul a védekezés, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai irtását is.

A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek légi védekezést. A központi program mellett az önkormányzatok önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai számára, ha a településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak.

A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb, és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre.