Módosítja a Fidesz az ügynöktörvényt

2017.05.29. 07:39

Több ponton is módosítaná a Fidesz az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló 2003-as törvényt. A módosító javaslatot Gulyás Gergely fideszes képviselő jegyzi.

Gulyás indoklása szerint a módosítással szabályoznák, hogy miként kerüljenek a rendszerváltást megelőzően működött állambiztonsági szolgálatoknál keletkezett ún. titkosszolgálati mágnesszalagok, valamint a rendszerváltás után keletkezett, minősített adatokat tartalmazó iratok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába. 

A törvénymódosítás után például a levéltárnak lehetősége lenne adatokat kérni a nyilvántartásból, hogy megtudja, egy érintett személy mikor halt meg. (Ennek azért van jelentősége, mert a levéltári anyagban való kutatás lehetőségét behatárolják a védelmi idők, márpedig az érintett halálának napja a védelmi idők egyik kezdőpontja.) A javaslat egyúttal feljogosítja a levéltárat a nemzetbiztonsági szolgálatok iratainak átvételére és kezelésére.

A módosítás értelmében a katonai titkosszolgálatoktól is kerülnének iratok a levéltárba. Lényeges pontja a javaslatnak, hogy a bíróságoknak törvényben előírt feladataik ellátásához szükséges ügyben minden esetben jogot kellene adni a betekintésre. Ugyanakkor a javaslat szerint kikerülne a törvényből az a rész, miszerint a jogosulatlanul birtokolt adatokat bizonyítékként nem lehet felhasználni a bírósági ügyekben. 

Korábban a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), valamint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára sürgette a törvény módosítását, éppen azért, hogy  a jövőben nemcsak állambiztonsági, hanem nemzetbiztonsági iratokat is őrizhessen.  Így kerülhetne az a mágnesszalag is a szaklevéltár birtokába, ami jelenleg az Alkotmányvédelmi Hivatalnál (AH), azaz a polgári titkosszolgálatnál van.  Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.