Orbán: Én még sokkhatás alatt vagyok

2017.06.02. 08:09

Orbán Viktor szokásos pénteki Kossuth rádiós interjúját adta.

Párizsi klímaegyezmény

Donald Trump amerikai elnök meghozta döntését a párizsi klímaegyezményről: az Egyesült Államok kilép a klímaváltozás elleni globális összefogást szentesítő megállapodásból. Orbán Viktor erre úgy reagált:

Én még sokkhatás alatt vagyok.

Hozzátette: az egyezményt az előző amerikai elnök írta alá, a mostani azonban úgy döntött, hogy kilép belőle. „Én még sokkhatás alatt vagyok, azért Magyarországon közmegegyezés van afelől – és ennek én is részese vagyok –, hogy a klímaváltozás valóság és veszélyes dolog.” A miniszterelnök azt mondta: egy globális természetű dologról van szó, ezért a vele szembeni fellépés is globális megoldásokat vár, ami ellentétes az amerikai elnök döntésével. Mivel nagyon friss fejleményről van szó, Orbán azt mondta végül, hogy még gondolkodniuk kell rajta.

Több szerénységet javasol a németeknek

A riporter megemlítette, hogy a németek már olyanokat nyilatkoznak, hogy az Egyesült Államok nem megbízható szövetséges mostantól. Orbán erre azt mondta:

Több szerénységet javasolok a németeknek az ilyen mondatoknál.

Hozzátette, az európai történelem kacskaringósabb, mint az amerikai, ezért az általánosító kijelentések veszélyesek. Sehova nem vezet az, ha egy nyugati szövetséges olyan titulusokat kap, amely ezt a fontos amerikai-európai együttműködést megakaszthatja, mondta Orbán, aki szerint kontinensünk csak akkor talált rá a polgárok érdekeit szolgáló útra, amikor Amerika és Európa együttműködött.

Támogatások megvonása

Egy javaslat szerint Berlin befagyasztaná azon tagállamok hozzáférését az uniós alapokhoz, amelyek nem teljesítik az Európai Unió jogállamiságra vonatkozó kritériumait. A riporter megkérdezte Orbán véleményét a német ötletről.

Orbán azt válaszolta, a migránsválság azért állt elő, mert a németek nem tartották be az egyezségeket.

Ha össze akarnánk kötni a támogatásokat az egyezmények betartásával, a németek lennének a legnagyobb vesztesek

– mondta a miniszterelnök.

Trump egy tőről metszett, ízig-vérig

Donald Trump bejelenti Amerika kilépését a párizsi klímaegyezményből
Donald Trump bejelenti Amerika kilépését a párizsi klímaegyezményből
Fotó: Saul Loeb / AFP

Orbán a NATO-csúcson találkozhatott személyesen Trumppal, meg is kérdezte a riporter, hogy tetszett neki.

Nem csalódtunk, azt kaptuk amit vártunk: egy tőről metszett, ízig-vérig amerikai ember, aki nem az európai, hagyományos, király udvari kultúrák hagyományait folytató elitből érkezik, hanem

a vállalkozói világ szigorú, hideg, huzatos világából. Nem engedi eltéríteni a gondolatait a saját vágányából, felváltva használja az érvek és a fizikai, katonai súly argumentumait

– mondta Orbán Trumpról. Hozzátette, hogy „nem ehhez vagyunk szokva”, de ő lát lehetőséget ebben. Végre egy nyílt, egyenesen beszélő ember – mondta, akivel valamiben egyetértünk, valamiben nem.

Na, kiről volt még szó?

Igen, eltalálta. „Csodálom a bátorságot, amivel a magyar emberek ellenállnak az Orbán-rezsim által fölépített maffiaállam megtévesztésének és korrupciójának” – mondta Soros György Brüsszelben. Orbán erre is reagált.

Szerinte ez egyértelmű hadüzenet volt. Egy embereket nyomorba döntve meggazdagodott spekuláns, aki a pénzt arra használja fel, hogy megváltoztassa Európát és Magyarországot. Van egy fizetett ügynökhálózata (NGO-k), amelyben nem civilek vagy aktivisták, hanem politikai alkalmazottak dolgoznak azon, hogy az üzletember célját megvalósítsák. Az akadály Magyarország, aki nem engedi be a menekülteket. De azért vannak itt támogatói is Sorosnak: a teljes baloldal Botkástul. A miniszterelnök szerint nem az állam, hanem Soros György hálózata működik maffiaszerűen.