Az egészségi problémával küzdő álláskeresőkért aggódik az ombudsman

2017.06.02. 00:53

Az alapvető jogok biztosa, Székely László szerint sérti a jogbiztonságot, hogy az egészségi problémával küzdőket törlik az álláskeresők közül, akik ezzel elesnek a szociális ellátásoktól, áll az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

"A jogbiztonság követelményét, a tisztességes eljáráshoz és a szociális biztonsághoz való jogot egyaránt sérti, hogy a szociális, egészségi problémával küzdő álláskeresőket azért utalják foglalkoztathatósági vizsgálatra, hogy a kapott szakvélemény alapján - önhibájukon kívül - töröljék őket az álláskeresők nyilvántartásából" – írja az ombudsman, aki az emberierőforrás-miniszterhez és a nemzetgazdasági miniszterhez fordult az ügy miatt, hiszen tízezrek veszíthetik el a megélhetésükhöz szükséges ellátásokat.

D NOE20160913002
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Székely szerint a helyzetnek továbbgyűrűző hatása van, a regisztráció az álláskeresők nyilvántartásába ugyanis több juttatás előfeltétele, a törléssel pedig a szociális ellátását is elveszítheti a rászoruló. "Az a körülmény, hogy a rászoruló önhibáján kívüli egészségi okból alkalmatlan a munkavégzésre, semmiképpen sem értékelhető neki felróható magatartásként" – szögezte le az alapvető jogok biztosa.

A tavalyi adatok szerint a regisztrált álláskeresők közül csaknem 53 ezren egészségi okból nehezen foglalkoztathatóak, míg 78 ezren szociális problémákkal küzdenek. A jelentés kitér arra is, hogy a kormány egy 2016. júniusi határozata célként határozta meg az egészségi okok miatt nem foglalkoztatható álláskeresők törlését a nyilvántartásból. Székely szerint ez a döntés önmagában nem kifogásolható alkotmányosan, álláspontja szerint azonban nem egyeztethető össze a jogállami és a szociális biztonságra vonatkozó követelményekkel.

Székely László arra kérte az emberierőforrás-minisztert, hogy csak akkor döntsön a juttatás megszüntetéséről, ha az igénylőt neki felróható, szankciós okból törölték az álláskeresők nyilvántartásából. Az alapvető jogok biztosa ezután felkérte a nemzetgazdasági minisztert, mielőbb kezdeményezze a jogszabályok módosítását, hogy garantált legyen: az egészségi okból nem foglalkoztatható álláskeresők nem veszítik el a jogosultságukat a szociális ellátásra a nyilvántartásból való törléssel.