Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Betiltották a pletykálkodást és az uszítást a Fővárosi Törvényszéken

2017.06.03. 11:45 Módosítva: 2017-06-03 12:04:12
Felhördültek a Fővárosi Törvényszék dolgozói azon, milyen belső utasítást küldött szét pár nappal ezelőtt az egyik nemrég érkezett vezető. Az elvárások szerint a jövőben tilos lesz és szankcionálható mindenféle pletykálkodás, híresztelés és kéretlen véleményalkotás a bíróságon, de a vezető olyat sem szeretne látni, hogy valaki 15:55-kor kikapcsolja a gépét. A törvényszék elnöke, aki állítólag csak utólag látta a levél szövegét, vizsgálatot indított.

Nem kívánatos, kerülendő, sőt tilos: a pletykálás, a kéretlen véleményalkotás, a híresztelés, a munkahelyi közösség széthúzása, uszítása, az ügyeskedésekkel remélt előnyszerzésre irányuló magatartás és egyéb, hasonló jelenségek

Ezt a szigorú utasítást a Fővárosi Törvényszék egyik szervezetének, a Gazdasági Hivatalának igazgatóhelyettese adta a bírósági dolgozóknak pár nappal ezelőtt. Az Index figyelmét egy bírósági munkatárs hívta fel, aki szerint nagy felháborodást váltott ki a belső utasítás tartalma, de főleg a hangneme.

Nincs abban semmi rendkívüli, ha egy munkáltató belső körlevélben szabályozza az ott dolgozókra vonatkozó szabályokat. Minden munkahelyen megszokott jelenség. A kívülállók – a szervezet belső működésének ismerete nélkül – általában nem is pontosan érthetik, hogy egy-egy tevékenység elkerülésére miért hívja fel a figyelmet a főnök.

A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Hivatalának dolgozói azonban maguk is nagyot néztek, hogy mit is kezdjenek a nemrég a szervezethez érkezett Karsainé Dömsödi Éva igazgatóhelyettes levelével. Az Indexhez is eljutott utasítás ugyanis olyan előírásokat vezet be, amelyeknek ellenőrzését, betartatását maguk a dolgozók sem tudják elképzelni.

Az utasítás a következő dolgokat írja elő:

  • a munkaidő 8.00-16.00, vagy ahogy az igazgatóhelyettes megfogalmazta: "kerüljük azokat a kellemetlen helyzeteket, amikor 15:55-kor már kikapcsolt gép előtt ugrásra készen várják, hogy az óra elüsse a 16.00-t".
  • Túlórázás esetén nem számít bele a túlórába a készülődéssel töltött idő. "Nettó egy óra fizetett túlmunka, egyenlő, nettó egy óra tényleges munkavégzéssel."
  • Napi kétszer lehet rágyújtani. "A cigarettázó munkatársak esetében délelőtt és délután egy-egy alkalommal tolerálható a munkaidő kiesés cigarettázási okból." 
  • Akkor is kötelező használni az elektronikus belépő kártyát, ha cigarettázáni vagy ebédelni mennek ki a munkatársak.
  • Tilos a személyeskedés. "Egymás segítő munkakultúra kialakítása az elvárásom, feltételek nélkül, a személyeskedés teljes elkerülésével."
  • Ahogy a kezdő idézetben már láthattuk, tilos a pletykálás, a kéretlen véleményalkotás, a híresztelés, a munkahelyi közösség széthúzása, uszítása, az ügyeskedés.

Az igazgatóhelyettes a levél végén hangsúlyozza, hogy a "személyes találkozásig is a fentiek mindenkire nézve kötelező elvárásaim, mostantól, kivétel nélkül, és ezek betartását ellenőrzöm". Az nem derül ki, milyen eszközzel kívánja ellenőrizni a dolgokat az igazgatóhelyettes, de az elvárások kihirdetése  legalábbis érdekesség teszi, milyen viszonyok uralkodhatnak a törvényszék Gazdasági Hivatalában.

Az igazgatóhelyettes a körlevelében azt írta, hogy a Fővárosi Törvényszék elnökével egyeztetve és egyetértésével adta ki az utasítást, de úgy tudjuk, hogy az elnök nem ismerte a levél tartalmát a kiküldése előtt. Ezt alátámasztja, hogy az Indexnek a törvényszék annyit mondott a levéllel kapcsolatban, hogy pénteken

Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke – a Gazdasági Hivatal igazgatójának bevonásával – megkezdte az igazgatási vizsgálatot.

A törvényszéken most minden tiltás ellenére arról pletykálkodnak, hogy visszavonhatják az utasítást, és minden várható szankció ellenére azt híresztelik, hogy az elnök ezért akár keményen megdorgálhatja majd az igazgatóhelyettest.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!