Viharsarok lett egész Magyarország

2017.06.06. 20:31 Módosítva: 2017.06.06. 21:50

Vihar vonul végig az egész országon:

  • heves zivatarok,
  • felhőszakadás,
  • jégeső

kíséri a viharokat.

Már 15 megyében van érvényben a másodfokú figyelmeztetés heves zivatarokra és felhőszakadásra. Ha ön kiváncsi rá, hogyan folyik patakokban az esővíz, mekkora jegek esnek fentről, gyorsítva száguldozó felhőket, nézze meg az Időkép oldalára beküldött anyagokat!

Több vasútvonalon is problémákat okoz a rossz időjárás, a Székesfehérvár-Szombathely vasútvonal Ajka és Városlőd közötti szakaszán történt folyamatot a következőképp tudnám felvázolni:

vihar -> szél -> faág -> felsővezeték -> zárlat.

A felsővezeték javítását estére befejezték, így itt újra megindultak a vonatok.

A Veszprémből Celldömölkre tartó vonat mozdonya sem járt jobban, letört az áramszedője.

Tudnak ezen a szakaszon közlekedni a vonatok? Nem tudnak, ezért 30-60, esetenként 90-120 perccel nőhet az esti, éjszakai járatok menetideje. Mondanánk, hogy szálljanak át valami buszra, de nem mondjuk, mert a közúton sem lehet közlekedni, így pótlóbuszok sem járnak. A szakemberek elkezdték a felsővezeték és a mozdony áramszedőjének javítását, amely késő estig eltarthat.

Tab és Karád között is szünetel a forgalom átmenetileg, mert a Kaposvár-Siófok vonal somogymeggyesi megállóhelyénél, 20 méteres szakaszon több helyen is kimosta a heves eső az ágyazatot. Itt viszont szerencsére van pótlóbusz, a pálya helyreállítása várhatóan szerda délig tart majd.