Vona Orbánnak: Ön egy kiégett kommunista lett

D  AS20170606135
2017.06.06. 13:47
Ismét kérdezhette az ellenzék Orbán Viktort az azonnali kérdések órájában. Vona Gábor lekommunistázta a miniszterelnököt, aki simicskázni kezdett. Az MSZP a letelepedési kötvényről, az LMP az Orbán család üzleteléséről, egy másik jobbikos pedig az esetleges külföldi pénzéről kérdezte Orbánt.

Szakács László (MSZP): Kinek a haszna a letelepedési kötvény?

Az MSZP-s Szakács László a letelepedési kötvényekről kérdezte Orbán Viktort. A fő kérdés szerinte ezzel kapcsolatban „az üzlet”, méghozzá Rogán Antalhoz köthető üzlet, hiszen a közvetítő cégek 110-130 milliárd forintot tehettek zsebre. Miért van rájuk szükség? – kérdezte Szakács.

A kormányfő szerint körülbelül 16-szor beszéltünk erről a tisztelt házban", újat most sem tudott elmondani. Orbán szerint mivel rendbe jött az ország finanszírozása, a kormány megfontolta az ellenzék javaslatát, hogy vizsgálják felül ezt a rendszert. Ez vezetett végül a letelepedési kötvény kivezetéséhez. „Ellenzéki siker, gratulálok önnek” – mondta mosolyogva Orbán. A kormányfő szerint az említett cégek a magyar költségvetésből egyetlen forintot nem vittek ki, pénzt hoztak.

Vona Gábor (Jobbik): A béruniót vagy Habony krokodilbőr táskáját támogatja?

A Jobbik elnöke a párt béruniós kezdeményezéséről kérdezte a kormányfőt, mivel szerinte ez egy „új időszámítás kezdete”, ideje Orbánnak is átgondolnia, hogyan áll a javaslathoz. Vona azt mondta: tudja, hogy Orbán nem szereti más kezdeményezését támogatni, mégis arra kéri, „jöjjön ki a kis világából”, és álljon az egyenlő munkáért, egyenlő bért” programhoz. Mi fontosabb? A magyar emberek bére vagy Habony Árpád krokodilbőr táskája? – provokált Vona Gábor.

A cuki zsúrpubi a kiégett kommunista ellen

„A zsúrpubiskodásban, cukiskodásban már a make love, not war-nál tartunk – vágott vissza Orbán. – Ön szereti az iszlámot, ön szereti a kutyákat és az oligarchákat is, ha pénzt adnak. Orbán szerint immár Brüsszelt is szereti Vona, de be kellene látni, hogy „plüssmacikkal és virágokkal nem lehet határt védeni”.  Orbán számára felfoghatatlan, hogy miért gondolja egy magyar ember azt, hogy Brüsszel a magyar embereknek kedvező bérpolitikát alakít ki.” Ha látok ilyen Brüsszelt, én is oda fogok folyamodni, addig pedig a magyar kormányban bízom – mondta Orbán.

Ön lánglelkű fiatalból egy kiégett kommunista lett

– mondta Vona a viszontválaszát nagy hangzavarban. Orbán erre viccesen megjegyezte, kéri jegyzőkönyvezni, hogy amikor lekommunistázta Vona, az MSZP-frakció nem tapsolt. 

Olyat már láttunk, hogy egy milliárdos alapított, átvett egy pártot, de „olyat még nem láttunk, hogy jön egy milliárdos, és ukmukfukk megvásárol egy pártot, nem láttunk, gratulálok önöknek” – mondta Orbán Simicska Lajosra célozva, de a nevét ki nem ejtve.

Apáti István (Jobbik): Van-e külföldi pénze Orbánnak?

A jobbikos Apáti István a korrupcióról kérdezte Orbánt. Egész pontosan a külföldön lévő pénzek hazahozatala esetén adott adóamnesztiáról. Apáti azt kérdezte Orbántól, hogy van-e ilyen külföldi pénze Orbánnak vagy más fideszes politikusnak, képviselőnek.

Orbán azt mondta erre, hogy ez egy öt évvel ezelőtt elfogadott konstrukció, amelyet a parlament megtárgyalt és elfogadott. „Ezek után rajtam számonkérni, abszurd” – mondta Orbán.

Apáti szerint a szabályozás azért felháborító, mert gyakorlatilag a fekete- és szürkepénzek tulajdonosait mentesítik az adózás alól, és az lesz a „madár” ezek után, aki tisztán fog adózni. Orbán másodszor is megismételte, hogy nem a kormány, hanem a parlament fogadja el az adójogszabályokat, vagyis Apáti magának tegyen szemrehányást.

Hadházy Ákos (LMP): Beszél Orbán az apjával az üzletről?

Az LMP társelnöke, Hadházy Ákos azt kérdezte Orbántól, „szokott-e beszélni az édesapjával, családtagjaival üzleti ügyekről? Hogy nem kéne túltolni az állami beruházásokat?” Hadházy sokat szokott gondolkodni, hogy meri Orbán megcsinálni „ezeket a csalásokat”, és arra jutott, hogy Orbán ránézett Kádár Jánosra, hogy ő is sokáig húzta.

Orbán azzal vágott vissza, hogy nem tartozik a parlamentre semelyik családi beszélgetése. Orbán megismételte korábbi álláspontját, hogy a kormány nem foglalkozik üzleti ügyekkel, a miniszterelnök is csak a közélettel foglalkozik. „Továbbra sem fogunk ilyen vitában részt venni – mondta Orbán, aki feljelentésre biztatta Hadházyt, ha tudomása van bűncselekményekről.

Orbán azt is elmondta, hogy bár nem szeret személyes ügyekkel előhozakodni, most mégis megteszi. 2002 után a legteljesebb vagyoni vizsgálaton kellett keresztülmennie, amikor az MSZP-kormány vizsgálóbizottságot állított fel a meggazdagodásáról. Orbán szerint ekkor másfél éven keresztül vizsgálták, és az utolsó számlákat is be kellett mutatnia.