Házi őrizetben az autóreklámos adócsalók

2017.06.07. 17:42

Előzetes letartóztatás helyett házi őrizetbe helyezte a Szekszárdi Törvényszék szerdán annak a hárommilliárd forintos költségvetési csalásnak a gyanúsítottjait, akik autóversenyekhez kötöttek fiktív reklámszerződéseket, írta szerdán az MTI.

Az egész autósportot behálózó csalásról mi is írtunk: két szekszárdi férfi autóversenyzés mellett reklámügynöki tevékenységre alapított cégeket, és évente több száz vállalkozással kötöttek szponzori szerződést. Reklámfelületként túraautó-futamokra nevezett versenyautók szolgáltak. A cégek nevével és logóival felmatricázott autókról készült versenyfotókkal látszólag igazolták a teljesítést, és a szponzorok számlát, valamint teljesítési igazolást is kaptak az átutalt, évi több milliárdos szponzori díjról. A szponzorok a fiktív számlákat költségként elszámolták, azaz adóbevallásaikban levonható tételként szerepeltették.

A hét gyanúsítottat már novemberben előzetesbe helyezték, hatan házi őrizetbe is kerültek, egyiküknek pedig korábban megszűnt a letartóztatása. A bíróság szerint fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye, de enyhébb eszközökkel kivédhető a baj. 

A gyanúsítottak ellen többrendbeli, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik eljárás. 

A szponzorációnak álcázott adócsalás 3,2 milliárd forint kárt okozott a központi költségvetésnek. A kár a zárolásnak köszönhetően valószínűleg teljesen megtérül majd.