Az ilyen gyerekeket löki a mélybe a Taigetosz-törvény

2017.06.08. 07:17
Marci nehezen olvas, nem tud koncentrálni, nem tud helyesen írni, és nem tudja jól értelmezni az olvasott szövegeket. Alexa képtelen átlátni a matematikai összefüggéseket. Fanninak a számolás és a szövegértés is nehezen megy. Mind a hárman tanulási nehézségekkel küzdenek, az ilyen gyerekeknek a május végén elfogadott oktatási törvénymódosítás értelmében nem jár majd felmentés az osztályzás alól.

Marci és Alexa korábbi szakértői vélemények alapján fel vannak mentve bizonyos tárgyak osztályzása alól, ezt a jogukat már nem veszthetik el, a 14 éves Fanninak viszont szeptemberre ígérték a szakértők ezt a lehetőséget. Ő valószínűleg már nem fogja megkapni a könnyítést, az édesanyja szerint így még a középiskoláig sem fog eljutni.

1. Marci

11. osztályba jár, a korábbi szakértői vélemény alapján felmentették. A módosítás után már ő sem kaphatna felmentést.

2. Alexandra

Általános iskolás kora óta bajlódott a matekkal, de hivatalosan csak az érettségi előtt egy évvel állapítottak meg nála a problémát.

3. Fanni

Számolási és szövegértési nehézségei vannak, amit már szakértői vélemény is bizonyít, de felmentése még nincs, és az új törvény értelmében nem is lesz.

...és így reagálnak Palkovics államtitkár indoklására

A kormány a módosítástól reméli, hogy kevésbé lesznek leterhelve a gyógypedagógusok, illetve hogy a diákok, a szülők és a pedagógusok egyaránt motiváltabbak lesznek a nehézségek leküzdése érdekében. Pedig az érintettek szerint – ahogy azt fenti videónkban elmondják – éppen a felmentés az a dolog, ami miatt képesek eljutni az érettségiig.

Miről szól a kifogásolt módosítás?

Ahogy korábban is írtuk, a most módosított oktatási törvény a nehézségekkel küzdő gyerekeket két csoportba osztja.

  • Az egyik a beilleszkedési, tanulási (olvasási, számolási, stb.), magatartásbeli problémákkal küzdő gyerekek (BTM) – ilyenek Marci, Alexa és Fanni is.
  • A másik, súlyosabb kategória a sajátos nevelési igény, SNI, amibe az állandó állapotok tartoznak: fogyatékosság, autizmus spektrumzavar, valamint a diszgráfia, diszkalkulia, diszlexia, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar.

Az előbbi csoportba tartozóknak nem, az utóbbiakba tartozóknak továbbra is jár majd a felmentés.