Iránytű: A Fidesz a legellenszenvesebb párt

2017.06.08. 09:00

A Jobbikhoz közel álló Iránytű Intézet legfrissebb felmérése arra kérdezett rá, hogy melyik az a párt, amelyikre semmiképpen sem szavaznának az emberek, ha most vasárnap lenne az országgyűlési választás.

A Magyar Nemzet felkérésére készített kutatás szerint

a megkérdezettek 24 százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetséget tartja a legellenszenvesebbnek.

A kormánypártok után a legtöbben (20 százalék) az MSZP-t, a Demokratikus Koalíciót (14 százalék) és a Jobbikot (13 százalék) jelölték meg. A kisebb pártoknak az elutasítottsága is kisebb volt.

A Fidesz–KDNP híveinek 34 százaléka az MSZP-t, 27 százaléka a DK-t, 16 százaléka pedig a Jobbikot utasítja el leginkább. A Jobbik szavazóinak fele a kormányzó pártszövetséget tartja a legellenszenvesebbnek, míg 25 százaléka az MSZP-t, 8 százaléka a DK-t.

A szocialistaszimpatizánsok körében a Fidesz–KDNP abszolút elutasítottsága 68, míg a Jobbiké 26 százalékos. A Gyurcsány-párt híveinek csaknem háromnegyede (73 százalék) szintén a Fidesz–KDNP-t tartja a legellenszenvesebbnek, de igen sokan (14 százaléknyian) tartják elképzelhetetlennek azt is, hogy a Jobbikra adják voksukat.

A biztos pártválasztók körében egyébként az Iránytűnél is toronymagasan vezet a Fidesz (51 százalék), a második helyen a Jobbik (20), a harmadikon az MSZP (12), és a negyediken az LMP (6), az ötödik helyen pedig a DK (5) áll. A felmérés a Momentum Mozgalmat és a Kétfarkú Kutya Pártot 2-2 százalékra mérte, míg az Együtt 1, a Párbeszéd 0,5 százalékon áll.