Korábban semmilyen komoly baja nem volt az agyhártyagyulladásban meghalt kisbabának

2017.06.08. 05:17

A Blikk megszólaltatta az agyhártyagyulladásban meghalt 6 hónapos kisbaba nagymamáját és háziorvosait. A nagymama azt mondta, hogy unokája az éjjel picit nyugtalanul aludt, de ezenkívül semmi mást nem vettek észre. "Aztán reggelre furcsa kiütések lettek a testén, ezért a fiamék azonnal elrohantak a háziorvoshoz. Ami ott történt, arról még most sem bírok beszélni. A fájdalmunk leírhatatlan" - mondta a lapnak az asszony. 

A kisbabával órák leforgása alatt végzett a betegség, mire a szülők beértek vele a rendelőbe, már nagyon legyengült, de még eszméleténél volt. Az orvosok azonnal megkezdték az életmentést, a mentőket is riasztották, akik helikopterrel pillanatok alatt a helyszínre értek, ennek ellenére a gyerek meghalt.

Bevallom, nagyon megviseltek a történtek – mondta a Blikknek dr. Morvai István, aki kollégáival próbálta megmenteni a babát. Azt mondta, több mint 30 éves praxisa alatt nem élt át hasonlót. A kisbabának születésétől fogva volt az orvosa, és szerinte soha, semmi komolyabb baja nem volt.

Mégsem lesz ingyenes a védőoltás, hiába ígérte ezt korábban Lázár

A Magyar Nemzet szerint elképesztő indoklás, például az általa keltett „hamis biztonságérzet” és tisztázatlan klinikai hatékonysága miatt nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást. 

A vakcina darabja 27 ezer forintba kerül, így jelenleg a csecsemőjét az agyhártyagyulladás B típusú törzse ellen is védeni kívánó szülőnek 108 ezer forintjába kerül, hogy a védettséghez szükséges négy oltást beadják a kicsinek. Egyéves kor felett már elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert a statisztikai adatok alapján 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt ígérte, a kormányzat fontolóra veszi, hogy kiterjessze az ingyenes oltások körét, ám végül elvetették az ötletet.  A kormányzati indoklás szerint többek közt azért nem kívánják ingyenessé tenni a vakcinát, mert nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban hamis biztonságérzetet kelteni. Szerintük ugyanis ez veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését és kezelését, és tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is.

Ugyancsak az elutasítás indokai között szerepelt, hogy a vakcina „szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban”. Így „a lázas reakció mint mellékhatás zavart okozhat az életkorhoz kötött védőoltások rendjében, hiszen lázas beteget nem lehet oltani, ennek következtében a B vakcina utáni kötelező oltás is eltolódhat”. Ez azért érdekes indoklás, mert a háziorvosok minden kötelező, ingyenes védőoltás esetén felhívják a szülő figyelmét arra, hogy a gyermek belázasodhat a vakcinától, amire lázcsillapító adható, és az állapot legkésőbb 48 órán belül elmúlik.

Bezzeg az olaszoknál!

Olaszországban a mai naptól tetemes pénzbírságot kockáztatnak csütörtöktől a gyerekeik kötelező védőoltását elmulasztó szülők Olaszországban, ahol év eleje óta rekordot döntött a kanyarós megbetegedések száma.  

Sergio Mattarella államfő aláírásával hatályba lépett a római kormány májusban született rendelete, amellyel ismét kötelezővé tették a gyerekek beoltását az egészségügyi tárca által meghatározott fertőző betegségek ellen. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport