Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

A kormány visszakozik, enyhítenek a civiltörvényen

2017.06.08. 14:21
Lázár János és Kovács Zoltán a 91. kormányinfóján a jövő évi költségvetés elfogadása és a civiltörvény szabályainak módosítása is téma volt.
 • A kormány elfogadja a Velence Bizottság jogi aggályait a civiltörvény ügyében. Több ponton módosítják a javaslatot.
 • Jövő héten a parlament elfogadja a 2018-as költségvetést.
 • kormány és Budapest tárgyalódelegációt küld Brüsszelbe, hogy engedélyt szerezzenek a 3-as metró plusztámogatására.
 • Létrehozzák a Csoóri Sándor Alapot, amelynek lényege, hogy az idén 2,5 milliárdot, jövőre pedig 5 milliárdot kapnak a népművelődési csoportok.
 • A belügyminiszter újabb forrásokat használhat fel a határvédelemre, eddig összesen nagyjából 200 milliárdot költött erre a célra a kormány.
 • Ha betiltják a politikai plakátokat két kampány között, a kormány alkalmazkodni fog ehhez, és esetleg lemondhat a plakátolásról.

Jövő héten elfogadják a 2018-as költségvetést

Jó az esélyünk, hogy jövő héten a parlament elfogadja a 2018-as költségvetést – kezdte a 91. kormányinfót Lázár János. A jövő évi büdzsének három prioritását fogalmazta meg a miniszter: „munka, család, biztonság”, vagyis a kormány a munkavállalás támogatását, a családok támogatását és a biztonság megerősítését tartja elsődlegesnek. A miniszter megint elmondta, hogy a kormány célja a teljes foglalkoztatottság.

Lázár János ismertette a költségvetés főbb célkitűzéseit, főbb számait, ebben a korábbi cikkünkben mi is megtettük. 

Majd Lázár azon moralizált, miért foglalkozott a korábbiaknál kevesebbet a közélet, a sajtó a költségvetési vitával, és a miniszter arra jutott, hogy ez a „magyar társadalom teljesítményével” magyarázható. A magyar munkavállalók szerinte fantasztikus munkát végeztek az elmúlt években, lehetővé tették a 4 százalék feletti gazdasági növekedést, ami nem tárgya a politikai vitáknak.

Lázár bejelentett néhány tételt is, mire költenek jövőre:

 • Süli János Paks-miniszter 20 milliárdos keretet kap a paksi bővítéssel kapcsolatos beruházásokra.  
 • Az idén 2,5 milliárdot, jövőre pedig 5 milliárdot kapnak a népművelődési csoportok, néptánccal, népzenével foglalkozó szervezetek, az alapot Csoóri Sándorról nevezik el.

Enyhítenek a civiltörvény előírásain

Tüntető civilek a civiltörvény parlamenti vitáján
Tüntető civilek a civiltörvény parlamenti vitáján
Fotó: Ajpek Orsi / Index

Trócsányi László igazságügyi miniszter a civiltörvény tervezetének módosítását javasolta a kormányülésen a Velencei Bizottság észrevételei alapján. Lázár azt mondta, a kormány felhatalmazta a módosítás benyújtására. A kormány tehát elfogadta a Velencei Bizottság jogi aggályait, a politikai véleményt azonban nem. 

Lázár János hangsúlyozta, a Velencei Bizottság nem vonja kétségbe, hogy a parlamentnek legitim célja rendet tenni ebben a kérdésben, és helyes a különböző szervezetek külföldi finanszírozásának megismerhetősége.

A miniszter szerint ugyanakkor a következő pontokon változtatják a törvény:

 • 3 évről csupán egy adóévre csökkentik azt az időszakot, amely alatt egy civil szervezet nem kaphat külföldi finanszírozást, hogy jogosulttá váljon arra, hogy elveszítse a külföldről finanszírozott szervezeteknek járó címkét. 
 • 500 ezres értékhatár felett kell majd jelenteni a külföldi támogatást. Vagyis a külföldi támogatót, aki 500 ezer forint alatti összeget ad, nem kell bejelenteni.
 • A Velencei Bizottság a nagy adminisztrációs terhek miatt túlzottnak tartotta, hogy az érintettek valamennyi külföldi támogatást és támogatót minden sajtótermékükben és kiadványukban megjelenítsék. Ezért ez kihúzzák a tervezetből.

Ezek szerint a kormány több ponton visszakozik, hiszen hajlandó enyhíteni a civiltörvény szigorú előírásain. Hogy mi is a civiltörvény? Itt olvashatja el aktánkat.

Újabb források a határvédelemre

A kormány részletes beszámolót hallgatott meg szerdán a londoni terrortámadásról, és csak megerősödött az eddigi álláspont: „A terrorizmus és a bevándorlás elválaszthatatlan egymástól.” Pintér Sándor belügyminiszter részletes tájékoztatót tartott Magyarország biztonsági helyzetéről, és áttekintették a júliusi vizes vb-vel kapcsolatos teendőket, hiszen kiemelt biztonsági kockázatú eseményről van szó a miniszter szerint.

Pintér Sándor újabb forrásokat használhat fel a határvédelemre, eddig összesen nagyjából 200 milliárdot költött erre a célra a kormány.

Brüsszelen múlik, lesz-e több pénz a 3-as metróra

„Normális hangvételű beszélgetésnek” nevezte a kormány és Tarlós István közötti tárgyalást Lázár János. Tarlós István délelőtt jelentette be, hogy a korábban ígért összegen felül a kormány nem ad további  37 milliárdos  támogatást a felújításra. Lázár szerint az Európai Bizottság jóváhagyása kell ahhoz, hogy a kormány a 137,5 milliárdon felül pénzt adhasson erre.

Tarlós István és a kormány arról állapodott meg szerdán, hogy egy közös tárgyalódelegációt küldenek Brüsszelbe azért, hogy megszerezzék az Európai Bizottság jóváhagyását az eredeti beruházási összegnek számító 137,5 milliárd forinton felüli kiadásokra. Brüsszel egyelőre nem adott írásos jóváhagyást a beruházás eredeti költségeire sem.

Ha betiltják a politikai plakátokat, lehet, a kormány sem plakátol

A parlament előtt van a plakáttörvény módosítása. Gulyás Gergely Fidesz-alelnök arról beszélt szerdán, hogy támogatná, hogy kampányon kívül egyáltalán ne legyenek politikai plakátok az utcákon. Lázár János erről egy kérdésre azt mondta, erről alapvetően a politikai pártoknak kell egyezségre jutniuk. 

Szerinte először is átláthatóságra kell törekedni, de ha a pártok abban egyeznek meg, hogy a két kampány között ne legyenek „plakáthadjáratok”, a kormány alkalmazkodni fog ehhez. Akár a most kint lévő kormányzati plakátokról is lemondhat a kormány – mondta Lázár, hangsúlyozva, hogy nem a politikai akcióról, hanem a plakátokról van szó.  Lázár Schiffer András korábbi LMP-társelnököt felidézve megjegyezte, hogy a pártoknak esélyt kell hagyni, hogy két kampány között is  folytathassanak  politikai akciókat.

Mivel a Fidesz–KDNP-nek bőven megvan a többsége a parlamentben, ezért nyilván a kormánypártokon múlik a dolog.

Lázárt elképeszti a készülő sztrájk az Államkincstárnál

Lázár erős, mondhatni fenyegető üzenetet küldött a Magyar Államkincstár szakszervezeteinek, amelyek sztrájkra készülnek. A Magyar Államkincstár országos, megyei és munkahelyi szakszervezetei figyelmeztető sztrájkba hívják a kincstári dolgozókat, amivel azt szeretnék elérni, hogy adjanak nekik 25 százalékos béremelést.

„Jól meggondolnám a helyükben” – mondta Lázár, aki szerint ezen a pénzügyi közszolgálati területen nem lehet sztrájkolni és „veszélyeztetni” az ország pénzügyi működőképességét. Hozzátette, hogy nem ő, hanem Varga Mihály miniszter felel a területért, de egyértelművé tette, hogy ő nem hagyná a sztrájk kibontakozását. „Ultimátumoknak nem fog a kormány engedni" – mondta Lázár, aki további tárgyalásokra biztatja a szakszervezeteket.

Indul a panelegyeztetés

További bejelentések, reakciók Lázár Jánostól:

 • Panelvisszabontási program: Egyeztetni fognak a panelekben élőket képviselő szervezetekkel, a lakásszövetkezetekkel és érdekképviseletekkel. Az első lépés az épületek műszaki állapotának felmérése lesz. A kormány nem „diktátumokat” akar osztogatni a panelben élőknek, meg akar egyezni velük. Ezután dől el, hogy a kormány mennyi támogatást tud adni, és a lakóknak kell-e önrészt vállalni, és mennyit. A program Hódmezővásárhelyen indul.
 • Sukorói ítélet: A sukorói telekügylet rossz volt a magyar államnak, most két felelőst ítéltek el, Lázár szerint Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnöknek politikai felelőssége biztosan van, „az ügylet lebonyolításában részt vett”.
 • CEU-ügy: Altusz Kristóf helyettes államtitkár júniusban tárgyal Maryland állammal egy másik egyetemről, és szívesen tárgyalna június végén New York állammal a CEU-ról. Nem derült ki egyértelműen, hogy leszervezett találkozóról van-e szó.