A közbeszéd durvulása ellen küzdő Áder tiszteletvacsorán fogadja a legendásan durván nyilatkozó Wittnert

2017.06.08. 15:02

Épp az imént érkezett egy meghívó a szerkesztőségbe, hogy Áder János, a nemzet egységét megtestesítő államfő 80. születésnapja alkalmából tiszteletvacsorára vendégül látja Wittner Mária 56-os halálraítéltet, volt fideszes képviselőt.

Ami kicsit furcsa azt tekintve, hogy Áder a beiktatásakor a kiegyezés koráról beszélt, arról, hogy a közbeszéd állapotán javítani kell. Deák Ferencet idézte, miszerint "Magyarországot nem uszító gondolatokkal nyugtalanítva, hanem köznapi, hasznos, jólétet gyarapító tettek sorával kell szeretni". Meg, hogy "eljutunk oda, hogy már csak vicsorogni tudunk egymásra. Nem kellene! Szeretném, ha mindezen elgondolkodnának." Aztán olyat is, hogy egyet kéne értenünk abban, hogy "mindannyian a magyar nemzethez tartozunk."

Ez volt május 8-án, egy hónapja. És akkor álljon itt néhány régi Wittner Mária-idézet:

  • "Együtt vádoljuk a szocialista köntösbe bújt hóhérainkat. (...) Milyen morál alapján ülnek egy magyar parlamentben még most is és alkotnak törvényeket egy általuk tönkretett, kifosztott, megalázott nemzet számára? Ezért a Szent Korona tana és a magyar nemzet nevében erkölcsi hullává nyilvánítom őket." (Parlamenti beszéd, 2001. február 25.)
  • "Mindig azt mondtam, hogy a hülyék a túloldalon vannak (a parlamenti patkóban). De ezek nem hülyék. Ezek gonoszok." (2016, videointerjú)
  • "Nyitott, tiszta arcú, hazáját féltő emberek tesznek esküt, akik a szeretet láncával fognak össze a Sátán, vagyis a jelenlegi kormány és az ötven év kommunizmusa ellen" (A Magyar Gárda első 56 tagjának eskütétele, 2007
  • "Magyarország jelene a Sátán és Jézus küzdelme. (2008, Magyar Gárda zászlóavatás, Eger)"
  • "(Horn Gyulát) három éve ott kezelik és ott vergődik a Honvéd Kórházban, mert képtelen meghalni." (2011, parlamenti vita)

Persze lehet, hogy Áder csak meg akarja győzni Wittnert, hogy nyugi, nem kell mindig ilyeneket nyilatkozni.