Karácsony közös listába terelné a Párbeszédet, az LMP-t, a Momentumot és az Együttet

2017.06.09. 13:45

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje interjút adott a 24.hu-nak, amiben azt mondja, szeretné együttműködésre bírni az újgenerációs pártokat.

Az Együttre is mindenképp számítanék, de az LMP és a Momentum felé vannak szabad vegyértékek. A három szervezet együtt kétszer annyi szavazót meg tud mozdítani, mint külön-külön, és pont ezen múlhat, hogy lesz-e rendszerváltás.

Mint mondja,

ezeknek a pártoknak ki kell lépni a nagyok árnyékából, meg kell mutatni az arcukat és a közös nevezőt a többiekkel. Ha képesek túllépni azon, hogy kinek a brandje hány százalék, és hogyan lehet továbbra is külön megtartani azt a brandet, akkor szerintem az Orbán-rendszernek vége.

Karácsony szerint vannak már beszélgetések a szövetségről, ezért ő nem tartja irreális elképzelésnek, hogy az ősz végére létrejöhessen a megállapodás, és ő ezért mindent meg fog tenni.

Úgy véli, nem lehet az összes ellenzéki pártot beterelni egyetlen zászló alá. Szerinte az MSZP-vel lehet együttműködni a választáson, "főleg, hogy ezen fog múlni az ország sorsa 2018 után". De a Jobbikot egy marketingterméknek tartja, velük nincs közös dolguk, bár, mint mondja, "ha reszelnek valamit a Fidesz támogatottságán, akkor hajrá".

A Párbeszéd május végén mutatta be budapesti jelöltjeit, a listán számos az országos politikában ismeretlen jelölttel, és jónéhány ismertebb név hiányával. Feltehetően ebben már szerepet játszott a reménybeli újgenerációs együttműködés, mármint, hogy legyen kiket a többi párt jelöltjei javára visszaléptetni.