16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Mit csinált Rogán Antal a rendőrségen a CEU-tüntetés idején?

2017.06.09. 12:03
Rogán Antal az április 2-i CEU-tüntetés idején a rendőrségen volt - a Jobbik információját nem cáfolta az államtitkár. A dolog azért érdekes, mert a miniszternek hivatalosan nincs hatásköre rendőrségi ügyekben, és a Fidesz korábban hevesen tiltakozott amiatt, hogy Gyurcsány miniszterelnökként beleszólhatott rendőrségi akciókba.

Délután öttől hajnali kettőig tartózkodott Rogán Antal az ORFK központjában április 2-án a Jobbik értesülései szerint. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője meg is kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mit csinált a minisztere a rendőrségen, miközben akkor zajlott az egyik legelső CEU-tüntetés.

Április 4-én fogadta el a parlament az úgynevezett CEU-törvényt, előtte vasárnap vonulásos tüntetést tartott több ezer tiltakozó. A tüntetésen nem történt semmilyen atrocitás, de később az egyik külföldi résztvevő (majd egy szervező is) azt állította, hogy rendőrnek látszó egyenruhások keresték fel a lakásán. A rendőrség cáfolta, hogy közük lenne az ügyhöz.

Az április 2-i tüntetés idején tehát Rogán állítólag végig ott volt Pintér Sándor társaságában a rendőrségen, ami csak azért figyelemre méltó információ, mert a törvények szerint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek semmilyen feladata, hatásköre nincs rendőrségi ügyekben. Mirkóczki azt kérdezte a miniszterelnöktől, Orbán utasította-e Rogánt, hogy menjen a rendőrségre, vagy sem. Illetve

mi volt az ott tartózkodásának célja, és milyen intézkedések meghozatalára került sor Rogán Antal miniszter úr részéről az ORFK épületében?

Rogán a rendőrségre is bármikor bemehet

Orbán helyett Dömötör Csaba, Rogán Antal államtitkára válaszolt a kérdésre. Pontosabban kioktatta a jobbikos képviselőt, hogy "szemben a Jobbikkal, a kormány nem vezet nyilvántartást a miniszterek és  államtitkárok mozgásáról. Így szemben a Jobbikkal nincs tudomásunk arról, hogy a kormány tagjai mikor és hol tartózkodnak". Dömötör ugyanakkor nem cáfolja, hogy Rogán ott volt a rendőrségen.

Az államtitkár szerint erre minden jogosultsága megvan, ugyanis egy kormányrendelet szerint

Rogán miniszter úr belépése biztosított valamennyi közigazgatási szervhez, közintézethez, közintézményhez, így a rendvédelmi szervek épületébe is.

A törvényt, amely alapján a rendelet született, a Jobbik is megszavazta - hívta fel a figyelmet Dömötör.

Azt tehát nem árulta el az államtitkár, hogy mit csinált Rogán a rendőrségen a tüntetés idején. A dolog csak azért érdemel szót, mert a Fidesz hangosan tiltakozott amiatt, hogy a 2006-os tüntetések idején Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök állítólag kapcsolatban állt rendőri vezetőkkel, és elképzelhető, hogy közvetlenül utasított rendőröket, holott erre nem volt törvényi felhatalmazása. Gyurcsány ezt tagadta.  • Hírek
  • Hírek