Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a Taigetosz-törvény miatt

2017.06.09. 20:00

Alkotmánybírósághoz fordul az LMP a múlt keddi, Taigetosz-törvény néven elhíresült, tanulási nehézséggel küzdő gyerekeket érintő törvénymódosítással kapcsolatban – írja az MTI.

A párt parlamenti frakciójának közleményében az áll, várják minden parlamenti képviselő csatlakozását annak érdekében, hogy megakadályozzák a törvény hatályba lépését, miután pénteken Áder János aláírta azt. Hangsúlyozták, hogy az aláírásokra mielőbb szükség van, hogy a jogszabály haladéktalanul utólagos normakontrollra kerüljön.

Szerintük a Taigetosz-törvénnyel az a kormány célja, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek minél előbb megbukjanak és kiessenek az iskolából 16 éves korukban. Azaz, lényegében ki akarják nyomni a problémával küszködő gyerekeket a közoktatásból, ahelyett, hogy segítenék őket. Azt is hozzátették, hogy ennek hatályba lépésével még kevesebben tudnának egyetemeken, főiskolákon továbbtanulni.

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa az üggyel kapcsolatban azt mondta, egyáltalán nem olyan brutális a törvény, mint amilyennek beállítják, hiszen a diszesekre nem vonatkozik. Azzal Adorján Katalin, gyógypedagógus is egyetértett, hogy maga a törvény nem lenne rossz, a körülötte lévő rendszer hibái miatt azonban egy nagy kérdőjellé válik. Az index egyébként három érintett fiatalt is megszólaltatott az ügyben, ezt itt nézhetik meg.  • Hírek
  • Személyi kölcsön