Orbán is lépett Zagyva zsidózó fenyegetőzése ügyében

2017.06.10. 12:44

"Orbán Viktor miniszterelnök utasította a belügyminisztert, hogy a jobbikos Zagyva György Gyula gyalázatos antiszemita fenyegetőzése kapcsán a törvény teljes szigorával lépjen fel" - közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke szombaton az MTI-vel.

A Zagyva fenyegetőzéséről szóló hír bejárta a kormánypárti sajtót. A szombati Magyar Idők szerint a következő történt:

A jobbikos politikus szerepel Gulyás Márton videójában, amelyben ismert és kevésbé ismert jobb- és baloldali értelmiségiek, közszereplők beszélnek arról, hogy mennyire igazságtalan a jelenlegi választási rendszer.

Varga-Bíró a Facebookon nekiment Zagyvának azzal, hogy "te is csak egy liberális köcsög vagy".

Zagyva erre állítólag felhívta a zenészt, hogy ezt nem fogja megúszni, mire Varga-Bíró elment feljelentést tenni a rendőrségen. Épp a balassagyarmati rendőrkapitányságon volt, amikor újra hívta Zagyva. A zenész kihangosította a telefont, hogy a jegyzőkönyvet felvevő tiszt is hallja az egészet. 

A Varga-Bíró elmondására alapozott Magyar Idők-és PestiSrácok.hu-cikk szerint ez hangzott el: "Büdös zsidó! Hagyjuk ezt a zsidó tempót! Figyelj, VBT, ma este ne aludj otthon, neked véged van, faszszopó köcsög, meg leszel baszva, elintézünk örökre! Kinyírunk téged is, a feleségedet és a kislányodat is!"

A PestiSrácok.hu-nak utólag nyilatkozott Zagyva, aki tagadta, hogy a zenész családját is megfenyegette volna, ugyanakkor arról beszélt, vállalja, amit mondott, lehet, hogy lesz benne olyan, ami kimeríti a törvényesség határait, azt is.

Zagyva György Gyula
Zagyva György Gyula
Fotó: Bődey János

Az ügyben szombaton sajtótájékoztatót tartott a kormánypártok nevében Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője. Az MTI szerint azt mondta: nem maradhat következmények nélkül "a Jobbik antiszemita botránya", kérik a rendőrséget, hogy a leghatározottabban járjon el az ügyben és vizsgálja ki a történeteket, és a kormánynak is állást kell foglalnia.

Ezután a sajtótájékoztató után közölte Havasi, hogyan reagált Orbán Viktor. A kormányfő sajtófőnöke hozzátette: Orbán Viktor az országgyűlésben többször is kifejtette, hogy Magyarországon az antiszemitizmussal szemben zéró tolerancia van.

A Magyar Idők korábban megkereste a Jobbikot, mit szólnak Zagyva fenyegetőzéséhez. Szávay István országgyűlési képviselő úgy reagált: Zagyva nem tagja a Jobbiknak, soha nem is volt az, és nem tud arról, hogy hivatalos kapcsolatban állna a párttal.

Frissítés:

Zagyva: Hazugság, legyen nyilvános a felvétel

Zagyva szombat délután sajtóközleményt adott ki, amelyben azt indítványozza, hogy legyen nyilvános a hangfelvétel, vagy annak tartalma. Azt ígéri, a maga részéről mindent megtesz ezért. Azt állítja: szó sem volt antiszemitizmusról vagy a családjáról, Varga-Bíró hazudik, amikor azt állítja, hogy lezsidózta vagy a családját fenyegette volna a telefonbeszélgetésükben.

Közli azt is, hogy rágalmazásért feljelentést tesz Varga és minden - "a hazugságokat tényként állító" - médium ellen, és később, a büntetőeljárás végén polgári peres kártérítési eljárásokat is fog kezdeményezni.