Két héttel a Taigetosz-törvény elfogadása után megszólaltak a logopédusok

D CIM20071130003
2017.06.11. 13:58 Módosítva: 2017.06.26. 22:03

A Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége (MLSZSZ) és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon működő Logopédiai Szakcsoport majdnem két héttel az elfogadása után, szombat éjjel reagált a „Taigetosz-törvényként” elhíresült jogszabályra.

A két szakmai csoport közleményéből kiderül, hogy ők korábban egyeztettek a törvényt előkészítő munkacsoporttal, de a kormányoldal nem hallgatta meg őket.

Nem felmentés, támogatás kell

Pedig a törvényt nem tartják alapvetően rossznak, inkább a megvalósításához szükséges intézményrendszert hiányolják.

A korábbi rendszer, amiben a különböző tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeket egyszerűen felmentették bizonyos tantárgyakból, hibás, mert ez a gyerekek támogatásának feladásával egyenlő. A gyerekeket értékelni kell, és a jó jegyek megszerzését ösztönözni kell, de ehhez speciális, személyre szabott, felzárkóztató oktatási módszereket kell biztosítani számukra. Nem az a cél, hogy a gyerek ne kapjon jegyet matematikából, hanem az, hogy tudjon számolni.

"Az egyeztetések során azt képviseltük, hogy a felmentések kivezetésének pozitív hatásának előfeltétele, ha a törvénymódosításhoz egy jól összehangolt intézkedéscsomagban azonnal hozzákapcsolódnak azok a proaktív lépések is, melyek a tanulók nehézségeinek megsegítésére irányulnak" – írják a szakmai szervezetek.

A legfontosabb stratégiai lépések, amit a kormánytól várnának az

  • a tanulási nehézségek kialakulásának megelőzését segítő oktatás,
  • a szakemberhiány megszüntetése,
  • a már dolgozó tanároknak szóló továbbképzések indítása,
  • valamint a tanulási nehézségek diagnosztikai rendszerének fejlesztése, hogy minden gyermek időben megkaphassa a szükséges segítséget.

A törvénnyel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben. Az érintett diákokat pedig ezekben a videókban szólaltattuk meg.

Nyitókép: Czimbal Gyula/MTI  • Hírek
  • Hitelkártya