Megszólalt Soros alapítványa: A civil törvény támadás a demokrácia ellen

2017.06.12. 21:45

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény el akarja fojtani a demokratikus hangokat Magyarországon, éppen akkor, amikor azokra a legnagyobb szükség lenne - állítja a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF). A parlament holnap szavaz aciviltörvény módosításáról - a Fidesz ugyanis látványosan elfogadta a Velencei Bizottság javaslatainak egy részét, enyhítettek a szankciókon, a sajtótermékek megjelölését viszont magyarázat nélkül benne hagyták a törvényben. 

Az OSF kritizálta azt is, hogy a törvény indokolatlanul kivételez a vallási-, sport- és nemzetiségi szervezetekkel, a kormány által kiosztott uniós támogatásokat pedig nem számítja "külföldi támogatásnak" - magyarán, a kormánynak még csak nem is kell magyar adófizetői pénzt forgatnia a támogatott szervezeteibe, mint ahogy a CÖF esetében történt, EU-s forrásból is megtámogathatja azokat. De ez csak akkor működik, ha az EU-s forrást a kormány folyósítja, az egyéb uniós pályázati pénzek már nem számítanak ebbe.

Gulyás Gergely Fidesz-alelnök korábban azt mondta, a civiltörvény kidolgozásához egyeztettek civil szervezetekkel (persze "Soros-szervezetekkel" nem),  az OSF szerint viszont a konzultáció elmaradt, és ezt a Velencei Bizottság is nehezményezte.

Ez a törvény el akarja fojtani a demokratikus hangokat Magyarországon, éppen akkor, amikor azokra a legnagyobb szükség lenne. Azokat a magyar állampolgárokat támadja, akik a korrupció és az önkény ellen küzdenek, és kiállnak a szabad és független média, a nyilvános vitakultúra mellett

– mondta Goran Buldioski. A Nyílt Társadalom Alapítványok európai igazgatója.

Nizák Péter, az OSF közép-európai programvezetője elmondta, az alapítvány büszke a munkájára, és Magyarországon tervez maradni. Továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket, és megkérdőjelezik a holnap napirendre kerülő törvény legitimitását.